niedziela, 31 sierpnia 2014

Odrywane ciasto z jagodami i twarogiem


  Jak dla mnie drożdżowe ciasta do odrywania są fantastyczne. Prezentują się bardzo fajnie, są przepyszne, wbrew pozorom łatwe do wykonania i jaką ma się frajdę z dzielenia i jedzenia ich rękoma :p To moje drugie podejście po cieście cynamonowym (klik!) i na pewno nie ostatnie. Może następnym razem wypróbuję wersję wytrawną, ale na razie zostawiam Was z tą na słodko :)




Składniki:
(przepis pochodzi z bloga "Smakowitychleb.pl")

Ciasto:
  • 400g mąki
  • 2-3 łyżeczki suszonych drożdży 
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 200ml letniego mleka lub wody
Nadzienie:
  • 200g twarogu (u mnie półtłusty)
  • 100g jagód (można użyć mrożonych lub zastąpić je innymi miękkimi owocami)
  • 3-4 łyżki cukru 
 Na wierzch:
  • żółtko
  • odrobina mleka
  • ewentualnie cukier puder
  

  Przesianą mąkę, drożdże, cukier i rozpuszczone masło mieszamy w dużej misce. Następnie stopniowo dolewamy letnie mleko lub wodę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Wkładamy je do miski, przykrywamy czystą ściereczka i stawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby urosło.

  W międzyczasie ugniatamy widelcem twaróg z jagodami i cukrem na jednolitą masę.

   Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na duży prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Dzielimy go na 12 małych prostokątów. Na każdy z nich wykładamy trochę nadzienia i składamy na pół.

  W wyłożonej pergaminem keksówce układamy złożone prostokąty ciasno jeden za drugim, aż zapełnimy całą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 min., aż ciasto podrośnie.

  Po tym czasie wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym z mlekiem żółtkiem i pieczemy przez ok. 30 min. w temp. 180 st. C. Upieczony chlebek możemy posypać jeszcze cukrem pudrem.




Smacznego :)
 
  

20 komentarzy:

  1. Już od dawna przymierzam się do takiego ciasta. Pomysł z odrywaniem jest fantastyczny! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto mnie prześladuję, muszę je wypróbować koniecznie, wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ser i jagody - boskie połączenie!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie robiłam takiego nigdy, a to fajna alternatywa dla tych, co lubią duże kawałki bo 'tak się urwało' :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda bardzo ładnie, jednak nie bardzo lubię słodki smak ;p
    Chyba jestem dziwna...

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego ciasta nigdy nie jadłam... przepysznie wygląda... I ja się częstuję!
    miłego tygodnia kochana

    OdpowiedzUsuń
  7. pięknie wygląda, te kolory!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie odrywane, wygląda bosko! :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. idealne, jedno z moich ulubionych, wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie wygląda taka fioletowa wersja tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawa propozycja!! Pozdrawiam i zapraszam również do Nas!

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis zapisany! Już nie mogę się doczekać jak znajdę chwilę na jego realizację! Pyszne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda obłędnie! Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasta drożdżowego w takiej formie jeszcze nie widziałam! Zapisane :) mam nadzieję, że uda mi się wypróbować

    http://ciastkozercy.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetne ciasto. Jeszcze nigdy takiego nie jadłam ...:)

    OdpowiedzUsuń