niedziela, 15 grudnia 2013

Odrywane ciasto cynamonowe

  Chęć na zrobienie odrywanego ciasta chodziła za mną od dawna, a przedstawiane na blogach zdjęcia apetycznych wypieków tak kusiły, że nie mogłam się już dłużej opierać. I tak w jeden z tych długich, ciemnych wieczorów powstało odrywane ciasto cynamonowe :) Mocno aromatyczne, mięciutkie, w sam raz do kubka ciepłego mleka, gdy za oknem zawierucha. Jestem z niego bardzo zadowolona, teraz muszę jeszcze wypróbować wersję na wytrawnie, ale to może już po Świętach :)





Składniki na keksówkę o dł. ok. 22 cm:
(przepis pochodzi z bloga "Blue Spoon")
  • 18g świeżych drożdży
  • 1/2 szkl. ciepłego mleka
  • 1/3 szkl. cukru
  • 60g masła
  • 1/2 szkl. wody
  • 400g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl. brązowego cukru
  • 2-3 łyżki cynamonu
  • oliwa z oliwek lub ok. 3 łyżek roztopionego masła


  Drożdże i łyżeczkę cukru rozpuszczamy w 30ml letniego mleka i odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce, a by drożdże zaczęły pracować. W międzyczasie rozpuszczamy masło i odstawiamy je do przestygnięcia, natomiast wodę i resztę mleka podgrzewamy tak aby były letnie.

  W dużej misce mieszamy mąkę, resztę cukru oraz szczyptę soli, dodajemy rozpuszczone drożdże, przestudzone masło, rozbełtane jajko oraz letnie mleko z wodą. Wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto (jeśli jest bardzo klejące dodajemy trochę mąki). Ostawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.

  Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x50cm. Smarujemy go oliwą lub rozpuszczonym masłem i obsypujemy równomiernie brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Następnie tniemy prostokąt wzdłuż krótszego boku na pięć równych pasków o szerokości 10cm (wyjdzie nam 5 pasków o wym. 10x30cm). Otrzymane paski układamy jeden na drugim i tniemy na 6 równych części co 5 cm, tak aby wyszło 6 stosików prostokątów o wym. 5x10 cm. 

  Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej bardzo przylegle wszystkie otrzymane stosiki. Odstawiamy na ok. 20-30 min. w ciepłe miejsce, aby ciasto trochę podrosło. Po tym czasie pieczemy przez ok. 40min. w temp. 180 st. C. Jeśli góra ciasta będzie się za mocno rumienić przykrywamy ją folią aluminiową, aby się nie spaliła.





  Smacznego :)
 

17 komentarzy:

  1. jestem uzależniona od cynamonu więc z pewnością by mi zasmakowało to ciasto ; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciasto! To odrywanie jest uzależniające :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zapachniało świętami mi ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale ladnie i oryginalnie wygląda ; >
    a wszystko co cynamonowe uwielbiam : )) czekam na wersję wytrawną : >

    OdpowiedzUsuń
  5. też mam na niego wielką ochotę! Prezentuje się genialnie no i ten cynamon!!! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. mam nadzieję, ze kiedyś je wykonam, wyglada bajecznie i marzę o takim śniadaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Do porannej kawki po prostu pyszotka :D

    OdpowiedzUsuń
  8. nie robiłam , ale jadłam u koleżanki, przepyszne. Przyznam że najlepsze było jeszcze ciepłe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, jeszcze ciepłe jest pyszne :)

      Usuń
  9. odrywam małą skibkę:) mniammmmm

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bosko! Zjadłabym takiego rwańca z przyjemnością :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. mmmm takiego jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wytrawny robiłam, a teraz chcę słodki, więc odwrotnie jak Ty:)

    OdpowiedzUsuń
  13. O matko aż czuję zapach cynamonu :) Uwielbiam :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie jadłam tego ciasta, pierwszy raz o nim słyszę, ale z chęcią bym wypróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowne! Na pewno upiekę, bo pomysł super!

    OdpowiedzUsuń