Składniki na ok. 60 sztuk:
- 1 szklanka masła (ja dałam margarynę)
- 1,5 szklanki brązowego cukru
- 3 jajka - starannie roztrzepane
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 łyżki gorącej wody
- 3 1/4 szklanki mąki - przesianej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka orzechów włoskich - posiekanych
- 1 szklanka rodzynek - posiekanych
Utrzeć masło, stopniowo dodając cukier, a potem dobrze roztrzepane jajka. Dodać sodę rozpuszczoną w gorącej wodzie oraz połowę przesianej mąki z solą i cynamonem.
Dodać orzechy i owoce starannie zmieszane z resztą mąki.
Kłaść porcje wielkości łyżki co 2,5 cm na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec w temp. 180 st. Celsjusza przez ok. 20 min. (aż do zarumienienia).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz