Składniki:
- 50 dag płatków owsianych
- 2 duże jajka
- 12 łyżek cukru
- pół kostki margaryny (miękkiej)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 dag orzechów włoskich
- kilka kropel aromatu migdałowego
Połowę płatków lekko zrumienić na patelni, wysypać na stolnicę, lekko zgnieść wałkiem. Połowę cukru utrzeć z żółtkami i margaryną.
Ubić pianę z białek i dodać do nich resztę cukru. Wymieszać wszystkie składniki razem z dość grubo posiekanymi orzechami i resztą płatków owsianych, dodać proszek do pieczenia i aromat migdałowy.
W przepisie podane było, by ciastka formowac rękoma, ale mi wygodniej było nakładać je łyżką na wyłożoną papierem blachę i lekko spłaszczać nadając im kształt.
Piec w temp. 180 st. Celsjusza, aż do zrumienienia. Po wyjęciu i wystygnięciu, ciastka można polać czekoladą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz