środa, 16 lutego 2011

Ciastka z płatków owsianych

  A tym razem wpadł mi w ręce przepis ze starego zeszytu mojej mamy, w którym znajdują się wycinki z gazet pochodzących z lat 80. Ciasteczka są pyszne, zdrowe i całkiem szybko się je robi. W sam raz do pochrupania. Zrobiłam je z połowy składników, które podaje i wyszło 16 średnich ciasteczek godnych polecenia :)




Składniki:
  • 50 dag płatków owsianych
  • 2 duże jajka
  • 12 łyżek cukru
  • pół kostki margaryny (miękkiej)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag orzechów włoskich
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  Połowę płatków lekko zrumienić na patelni, wysypać na stolnicę, lekko zgnieść wałkiem. Połowę cukru utrzeć z żółtkami i margaryną.

  Ubić pianę z białek i dodać do nich resztę cukru. Wymieszać wszystkie składniki razem z dość grubo posiekanymi orzechami i resztą płatków owsianych, dodać proszek do pieczenia i aromat migdałowy.

  W przepisie podane było, by ciastka formowac rękoma, ale mi wygodniej było nakładać je łyżką na wyłożoną papierem blachę i lekko spłaszczać nadając im kształt.

  Piec w temp. 180 st. Celsjusza, aż do zrumienienia. Po wyjęciu i wystygnięciu, ciastka można polać czekoladą.

  Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz