Nasza czereśnia w tym roku przeszła samą siebie. Dała nam tyle owoców, że już nie wiemy co z nimi robić. Ale dzięki niej mogłam kilka dni temu upiec pyszne ciasto z czereśniami i kruszonką. Jest bardzo smaczne i myślę, że na jednym razie się nie skończy, na pewno upiekę je jeszcze wielokrotnie. Owoce oczywiście można dodać jakie się ma pod ręką, więc to kolejny plus dla ciasta. A przepis na nie znalazłam tutaj.
Składniki na blachę o wym. 25x32 cm:
- 3 szkl. przesianej mąki
- 1 i 1/4 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 2/3 szkl. oleju
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 1/2 szkl. mleka
- owoce
- 100 g mąki
- 50 g wiórek kokosowych
- 100 g cukru
- 80 g masła
- 1 mały cukier waniliowy
Wszystkie suche składniki połączyć w misce. Do drugiego naczynia wbić jajka, roztrzepać je, wlać jogurt i mleko i na końcu olej. Mokre składniki przelać do suchych i zmiksować wszystko. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki. Posypać je wydrylowanymi czereśniami.
W miseczce przygotować kruszonkę. Wrzucić do niej wszystkie potrzebne składniki i wyrobić na "okruszki". Gdy będą gotowe, posypać nimi czereśnie. Piec ok. 45 minut w temp. 190 st. C.
Smacznego :)
I czeresnie i kruszonke uwielbiam! Takze ciasto naprawde w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
bardzo dobry przepis. Uwielbiam lato, bo to wlasnie taki czas. Na boskie ciasta z owocami i kruszonką, popieram, wiecej takich przepisow!
OdpowiedzUsuńSuper ciacho! i fajnie, że można do niego dodać inne owoce:), bo z czereśniami tu krucho;)
OdpowiedzUsuńzazdroszczę takiej czereśni i takiego ciasta:-)))
OdpowiedzUsuńo, chciałabym mieć takie czereśniowe dylematy :) nie ma nic lepszego niż słodka 'utylizacja' owocowych zasobów :) ciasto wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńCzereśnie + kruszonka mmm pycha!:)
OdpowiedzUsuńDziewczyny bardzo wam dziękuję za miłe komentarze :))
OdpowiedzUsuń