piątek, 5 sierpnia 2011

Drożdżowe racuchy z jabłkami

  Ostatnio w moim życiu nastąpiło parę zawirowań, dlatego zniknęłam na jakiś czas, ale już wracam i postaram się nadrobić zaległości :)  Dziś w roli głównej wystąpią placki, które zniknęły już dawno, ale miłe wspomnienie pozostało. Bo któż nie lubi drożdżowych racuchów z jabłkami? Proste, szybkie i pyszne, oprószone cukrem pudrem, niezastąpione na podwieczorek lub słodką kolację. Chyba nawet polecać nie muszę :) Przepis znaleziony tutaj.






Składniki na ok. 20 placków:
  • 0,5 kg mąki
  • szczypta soli
  • 50g świeżych drożdży
  • 1-2 łyżki cukru (następnym razem dam więcej)
  • 1,5 szkl. letniego mleka
  • 1 jajko
  • 2 średnie jabłka


  Przesianą mąkę wymieszać z solą, zrobić w niej wgłębienie, wkruszyć w nie drożdże, wsypać cukier i zalać połową letniego mleka. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 min.

  W tym czasie jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Do wyrośniętego ciasta dodać pozostałe składniki wraz z jabłkami i wymieszać. Odstawić do ponownego wyrośnięcia, aż podwoi swą objętość.

  Po tym czasie smażyć placki na średnio rozgrzanym oleju, aż się zezłocą. Po usmażeniu kłaść na papierowy ręcznik, bo odsączyć tłuszcz. Podawać z cukrem pudrem.



  Smacznego :)
 

3 komentarze:

  1. Mmmm pycha, uwielbiam takie racuchy. Właśnie mam papierówki do zagospodarowania i w planach oczywiście szarlotkę, ale racuchy to świetny pomysł. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. podobne racuchy goszczą u mnie przynajmniej raz w tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie jadłam racuszków drożdżowych ,chętnie wypróbuję .

    OdpowiedzUsuń