Jeśli dręczą was smutki dnia powszedniego, a za oknem ponura, wietrzna pogoda, że nic tylko zawinąć się w koc i pójść spać, to mam dla was przepis na idealne ciasto rozpędzające każdą chandrę. Dlaczego jest takie idealne? Bo jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a przede wszystkim ma w sobie naszą ukochaną czekoladę... dużooo czekolady :) Przepis pochodzi z książeczki zatytułowanej "Czekolada" autorstwa Jacqueline Bellefontaine. Polecam gorąco :)
Składniki na blachę o wym. 33x23 cm:
- 225 g cukru pudru (dałam 200 g drobnego kryształu)
- 225 g miękkiej margaryny
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka (dałam więcej)
- 350 g przesianej mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki przesianego kakao
- w przepisie podano, aby dodać po 50 g z trzech rodzajów groszków z czekolady (mlecznej, deserowej i białej), ale ja dodałam ok. 120 g posiekanej gorzkiej czekolady
- cukier puder do posypania
Wszystkie składniki oprócz czekolady i cukru pudru do posypania połączyć w misce na gładką masę, dolewając powoli mleko (ciasto będzie bardzo gęste i ciężko je będzie miksować, więc lepiej dolać większą ilość mleka niż podano w przepisie).
Na końcu do masy dodać czekoladę i wmieszać ją. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem blachy, wyrównać wierzch. Piec ok. 35-40 min w temp. 180 st. C., aż patyczek będzie suchy. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
jak czekoladowe to musi być przepyszne!
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda to ciasto - przydałby mi się teraz mały kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńkruszynko, masz u mnie wyróżnienie:)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne ciacho! :)
OdpowiedzUsuńo tak, idealne na dziś! :) pyszności!
OdpowiedzUsuń