poniedziałek, 5 grudnia 2011

Ciasto z kokosem

  Pyszne ciasto na niedzielę w rodzinnym gronie i nie tylko. Z kruchym spodem i wierzchem oraz środkiem wypełnionym lekką kokosową chmurką. Piekłam je pierwszy raz, a już zyskało grono swych wielbicieli, którzy na jednym kawałku nie poprzestali. Szybkie i nieskomplikowane, ale bardzo ładnie się prezentuje i przede wszystkim jest wyjątkowo smaczne :) A przepis pochodzi z gazetki "Wykwintne ciasta" nr 7/2011.








Składniki na blachę o wym. ok. 33x22 cm:

  Ciasto:
  • 3 szkl. mąki
  • 1 kostka margaryny (250g )
  • 5 żółtek
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  Masa kokosowa:
  • 500 ml kwaśnej śmietany (użyłam 12%)
  • 5 białek
  • 200g wiórków kokosowych
  • 0,5 szkl. cukru


  Z mąki, miękkiej margaryny, żółtek, proszku do pieczenia oraz cukru zagnieść ciasto i podzielić je na dwie równe połowy. Jedną część ciasta schować do zamrażarki, a drugą wyłożyć dno blachy.

  Śmietanę wlać do rondelka o grubym dnie, dodać wiórka kokosowe oraz pół szklanki cukru (bez dwóch łyżek) i zagotować masę na małym ogniu. Zostawić ją do ostygnięcia. W tym czasie ubić białka z dwoma odłożonymi łyżkami cukru. 

  Gdy masa ostygnie wymieszać ją z ubitymi białkami i wyłożyć na ciasto. Na samą górę zetrzeć schłodzone w zamrażarce ciasto. Piec ok. 1 h w temp. 180 st. C (mój piekarnik lubi nie dopiekać spodu, więc zanim wyłożyłam masę kokosową, podpiekłam samą dolną warstwę ciasta ok. 5-7 min.).



  Smacznego :)


11 komentarzy:

  1. Ta kokosowa masa musi być pyszna;)

    OdpowiedzUsuń
  2. kokosowa rozkosz:) zapisuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pyszni, jak cały blog, zostało coś jeszcze?
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie dziwię się, że na jednym kawałku nie poprzestali :)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię kruche ciasto, uwielbiam kokos. Czyli coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam kokosowe wypieki, kruche ciasta są moimi ulubionymi - więc Twoje ciacho jest idealne.

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. kocham, kiedy kruche ciasto jest na dole i na górze ciasta, wszystkie wtedy mogę jeść tonami ;]

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie! Chętnie bym się teraz poczęstowała takim kawałkiem do kawy....

    pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wypieki z kokosem do mnie przemawiają i to bardzo! :) To jedne z najlepszych :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kokos! Ciasto musi być przepyszne, wygląda na takie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasta kokosowe zdecydowanie pasują do grudnia :)) I śnieg zastępują ;)

    OdpowiedzUsuń