niedziela, 28 października 2012

Ciastka kukurydziane

  Ciasteczka kukurydziane odkryłam już kilka lat temu w gazetce z serii "Przyślij przepis. Najlepsze ciasta." nr 3/2009. Przepis przypadł mi do gustu, więc go wypróbowałam i tym sposobem odnalazłam swoje ulubione ciasteczka :D Dodatek płatków kukurydzianych, bakalii, czekolady i czego jeszcze dusza zapragnie, sprawiły, że nie mogłam im się oprzeć. Od tamtej pory robiłam je już kilkakrotnie i nie wiem czemu nie znalazły się jeszcze na blogu, ale już nadrabiam to niedopatrzenie :)






Składniki na ok. 25 sporych ciastek:
  • 1 kostka margaryny (250 g)
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • małe opak. cukru waniliowego
  • 3 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 szkl. płatków kukurydzianych
  • drobno posiekana czekolada (można ominąć)
  • posiekane orzechy
  • łuskany słonecznik
  • można dodać również inne bakalie np. rodzynki, suszone owoce, itp.

  Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem pudrem na spienioną masę. Powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostudzoną margarynę. Wymieszać.

  Na koniec wsypać płatki kukurydziane i wszystkie dodatki, dokładnie wmieszać je w masę. Z ciasta ulepić kulki, dobrze je ściskając i delikatnie spłaszczając. Kłaść je na wyłożoną pergaminem blachę w niewielkich odległościach. Piec ok. 20 min. w temp. 180 st. C, aż się zarumienią.






  Smacznego :)


12 komentarzy:

  1. pysznie wyglądają te ciasteczka:) z płatkami kukurydzianymi jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie jeszcze wychodzą ciacha z kaszki kukurydzianej, też smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł na ciasto z płatkami. wygląda bardzo smacznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają świetnie! muszę spróbować, bardzo lubię wszystko, co kukurydziane!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bajeczne :-) Tyle pyszności w nich!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię ciasteczka z dodatkami muszę je koniecznie wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie w sam raz na jeden gryz :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Intrygujące... płatki kukurydziane i tak nie są zbyt zdrowe, więc można je zużyć do ciasteczek :) haha fajne! Ja mam w szafce ciągle jakąś paczkę więc zużyję właśnie do ciasteczek. Zapraszam Cię do siebie, ja dziś u Ciebie pierwszy raz i dodaję do ulubionych, bo wiele się tu dzieję widzę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. dobrze jest jak się je formuje pomoczyć ręce wodą wtedy się nie lepią do rąk ;)

    OdpowiedzUsuń