W końcu udało mi się kupić mąkę pełnoziarnistą! Nie wiem jak długo była w moich zakupowych planach, ale nigdy nie chciała trafić do koszyka. Aż nadszedł ten wielki dzień :)) Tak więc skoro miałam już mąkę mogłam przystąpić do pieczenia bułeczek. Przepis znalazłam na niezawodnym blogu Doroty i odrobinkę naciągnęłam go do swoich potrzeb i oczekiwań. Bułeczki robi się bardzo łatwo a z wyrabianiem ciasta nie ma najmniejszych kłopotów. No a do tego są bardzo smaczne. Nie wiem czemu, ale mi najbardziej smakowały na ciepło, więc nawet jak ostygły przed zjedzeniem wrzucałam je na chwilę do mikrofali, żeby się podgrzały. Pycha! :))
Składniki na ok. 10-12 szt.:
- 14g świeżych drożdży (lub 7g suchych)
- 290 ml wody
- 2 łyżeczki cukru
- 280g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50g mąki pszennej
- 115g mąki żytniej
- duża garść otrębów żytnich
- 2 łyżki mleka w proszku (lub zwykłego mleka)
- 1,5 łyżeczki soli
- 25g miękkiego masła
- ewentualnie ziarna do posypania bułeczek
Ze świeżych drożdży zrobić zaczyn. Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać dwie łyżki letniej wody oraz cukier. Wszystko wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn mógł podrosnąć.
Wszystkie pozostałe składniki wrzucić do miski, dodać podrośnięty zaczyn i dobrze wyrobić gładkie ciasto. Gdy będzie gotowe odstawić je na ok 1-1,5 h w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrobić, następnie podzielić na 10-12 części i uformować z nich bułeczki. Kłaść na blachę wyłożoną pergaminem, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30-40 min. w ciepłe miejsce, aby mogły podrosnąć.
Przed pieczeniem,w każdej bułeczce zrobić głęboki przedziałek, posmarować mlekiem i posypać ziarnami. Piec ok. 15-20 min. w temp. 220 st. C.
Smacznego :)
jeszcze nigdy nie robiłam sama bułeczek śniadaniowych, jedynie nadziewane:)
OdpowiedzUsuńbułki domowe-mniam! Nie ma nic lepszego na śniadanie, oj nie..:)
OdpowiedzUsuńciepłe i domowe bułeczki, aaaach:)
OdpowiedzUsuńtak pieknie wyglądają że aż poczułam piekny zapach , dopiero co wyjetych bułeczek z piekarnika :) może kiedys i ja sie skuszę o zrobienie takich ;)
OdpowiedzUsuń