Już dawno nie jadłam pierogów i nagle naszła mnie na nie ogromna ochota. Ale nie na ruskie, nie z mięskiem, ale właśnie takie na słodko. Tylko z czym je zrobić? Szybki przegląd zawartości kuchennych szafek... Jabłka! To był dobry wybór. Może nie każdy przepada za takimi smakami, ale mój apetyt na pierogi zaspokoiły w stu procentach :)
Składniki na ok. 30 sporych pierogów:
Ciasto:
- 375g mąki
- 1 szkl. gorącej wody
- 1 łyżka oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
- 3 średnie jabłka
- sok z cytryny
- 1 mały cukier waniliowy
Jabłka obrać, pokroić w średniej wielkości kostkę i pokropić sokiem z cytryny. Dodać cukier waniliowy, wymieszać.
Mąkę wsypać do miski, dodać olej i
sól. Wymieszać. Zalać mąkę wrzącą wodą i poczekać do ostygnięcia. Gdy
przestygnie, wyrobić szybko gładkie ciasto (jeśli będzie za rzadkie
dodać więcej mąki, jeśli za gęste, odrobinę ciepłej, ale już nie gorącej
wody). Zagniecione ciasto podzielić na dwie części.
Jedną odłożyć, drugą rozwałkować i wykrawać z niej krążki. Napełnić każdy krążek jabłkami,
dobrze zlepić brzegi (wydawało mi się, że pakuję dużo farszu do każdego pieroga, ale po ugotowaniu i tak wyszły dość płaskie, więc nie można żałować jabłek do środka:).
W dużym garnku zagotować wodę, z solą (1-2 łyżeczki) i olejem (2-3
łyżki). Gdy zacznie wrzeć, wrzucić pierogi i zmniejszyć gaz. Gdy pierogi
wypłyną gotować je jeszcze ok. 6-10 min. w zależności od ich wielkości
(ja gotowałam 10 min.), od czasu do czasu przemieszać. Podawać ze śmietaną lub słodką śmietanką.
Smacznego :)
Ciekawy pomysł! Mniam, mniam...
OdpowiedzUsuńZ jabłkiem jeszcze nie robiłam, fajne:)
OdpowiedzUsuńMmm... uwielbiam pierogi:)
OdpowiedzUsuńmmmm.. pierogi z jabłkami! Lepiej nie można ;D
OdpowiedzUsuńKruszynko, od grudnia nie lepiłam pierogów! Toż to grzech!! Marzę o serowo-truskawkowych ale jabłkowe nadzienia brzmi jeszcze ciekawiej!
OdpowiedzUsuńCiasto robię takie samo, bez jajek, z gorącą wodą:)
Z jabłkami nie jadłam. Muszę to naprawić. Jestem ciekawa ich smaku. Zachęciłaś mnie. :-)
OdpowiedzUsuńu mnie z jabłkami się nie robiło nigdy więc czas najwyższy spróbować :)
OdpowiedzUsuńZ jabłkami jeszcze nie robiłam, ciekawe.
OdpowiedzUsuń