W lodówce znalazłam twaróg i znów zapragnęłam coś z nim upiec. Ostatnio znalazł się w cieście na rogaliki, ale tym razem chciałam, aby był bardziej wyczuwalny, jednak na sernik było go za mało. Chwila szperania w internecie i jest! Znalazłam przepis, który idealnie pasował do moich planów. Chwila, dwie i miałam już gotowe muffinki, bo robi się je niesamowicie łatwo i szybko, ale smakują świetnie. Nie za suche, kakaowe, mięciutkie i delikatne, nie mogłam się od nich oderwać! :)
Składniki na 24 szt.:
Ciasto kakaowe:
- 2,5 szkl. mąki
- 2 jajka
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżki kakao
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 szkl. mleka
- 0,5 szkl. oleju
Ciasto twarogowe:
- ok. 500g twarogu
- 0,5 kostki miękkiej margaryny
- 0,5 szkl. cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki
- kilka kropel olejku migdałowego
W jednej misce zmiksować wszystkie składniki na ciasto kakaowe, natomiast w drugiej na ciasto twarogowe.
Papilotki lub silikonowe foremki napełniać na zmianę łyżką ciemnego i jasnego ciasta do 3/4 wysokości. Piec ok. 20-25 min. w temp. 180 st. C.
Smacznego :)
Pyszne:) troche jak fale dunaju ale w muffince:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam przepisy, które robi się raz,dwa! :)
OdpowiedzUsuńAle fajne łaciate-jak krówka ;D
Śliczne :)
OdpowiedzUsuńJakie fajne do kawki idealne. Porywam jednego :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! i świetnie wyglądają :D
OdpowiedzUsuńWitaj-pięknie,smacznie i mądrze tu u Ciebie,bardzo mi się tu podoba wiec jeśli pozwolisz zostanę na dłużej,w wolnej chwili zapraszam do Dobrych Czasów.Pozdrawiam.J.
OdpowiedzUsuńtwarogowe są pyszne! w wersji kakowej do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam muffinki wszelkiego rodzaju. Te zapowiadają się bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuń