poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Łaciate muffinki z twarogiem

  W lodówce znalazłam twaróg i znów zapragnęłam coś z nim upiec. Ostatnio znalazł się w cieście na rogaliki, ale tym razem chciałam, aby był bardziej wyczuwalny, jednak na sernik było go za mało. Chwila szperania w internecie i jest! Znalazłam przepis, który idealnie pasował do moich planów. Chwila, dwie i miałam już gotowe muffinki, bo robi się je niesamowicie łatwo i szybko, ale smakują świetnie. Nie za suche, kakaowe, mięciutkie i delikatne, nie mogłam się od nich oderwać! :)






Składniki na 24 szt.:

Ciasto kakaowe:
  • 2,5 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szkl. mleka
  • 0,5 szkl. oleju

Ciasto twarogowe:
  • ok. 500g twarogu
  • 0,5 kostki miękkiej margaryny
  • 0,5 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • kilka kropel olejku migdałowego


  W jednej misce zmiksować wszystkie składniki na ciasto kakaowe, natomiast w drugiej na ciasto twarogowe.

  Papilotki lub silikonowe foremki napełniać na zmianę łyżką ciemnego i jasnego ciasta do 3/4 wysokości. Piec ok. 20-25 min. w temp. 180 st. C.







  Smacznego :)
 

9 komentarzy:

  1. Pyszne:) troche jak fale dunaju ale w muffince:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam przepisy, które robi się raz,dwa! :)
    Ale fajne łaciate-jak krówka ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie fajne do kawki idealne. Porywam jednego :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł! i świetnie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj-pięknie,smacznie i mądrze tu u Ciebie,bardzo mi się tu podoba wiec jeśli pozwolisz zostanę na dłużej,w wolnej chwili zapraszam do Dobrych Czasów.Pozdrawiam.J.

    OdpowiedzUsuń
  6. twarogowe są pyszne! w wersji kakowej do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam muffinki wszelkiego rodzaju. Te zapowiadają się bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń