Znalazłam je na blogu Różowa Patera i od razu wpadły mi w oko. Kilka dni później sama mogłam się zajadać tymi pysznymi rogalikami. Robi się je bardzo prosto a wyglądają i smakują świetnie. Poza tym doskonale się sprawdzą jako słodka przekąska w pracy lub w szkole. Polecam! :)
Składniki na ok. 48 szt.:
Ciasto:
- 200g tłustego twarogu
- 1 żółtko
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka cukru
- 200g mąki
- 200g masła
Nadzienie:
- 1 szkl. orzechów włoskich
- 1 tabliczka czekolady mlecznej (100g)
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżki masła
- ew. 0,5 łyżki cynamonu
- białko i odrobina mleka do posmarowania rogalików
Twaróg rozgnieść widelcem razem z żółtkiem, cukrem oraz miodem. Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać ją z masłem. Dodać masę serową i wszystko wymieszać, a następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli będzie się za mocno kleiło można je podsypać odrobina mąki). Następnie uformować z niego kulę, zawinąć w folię i wrzucić do zamrażarki.
W blenderze zmielić orzechy (na drobne kawałki, nie na proszek) oraz czekoladę. Wymieszać orzechy z czekoladą, można dodać cynamon, ale niekoniecznie. W garnuszku rozpuścić masło z cukrem, zdjąć z ognia i dodać orzechy i czekoladę, szybko i dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita i klejąca.
Ciasto wyjąć z zamrażarki, rozwałkować i wyciąć koło o śr. ok. 32 cm, podzielić je na 16 części (trójkątów). Każdy trójkąt posmarować nadzieniem i zawinąć w rogalik zaczynając od podstawy trójkąta. Gotowe rogaliki kłaść na blachę wyłożoną pergaminem, smarować białkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w temp. 200 st. do zezłocenia.
Smacznego :)
orzechy i czekolada to duet doskonały:) i fakt fajne by wziąć je ze sobą:)
OdpowiedzUsuńzjadłabym kilka:)
OdpowiedzUsuńekstra przepis, wypróbuje bo uwielbiam rogaliki z każdym nadzieniem ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy ;)
robię bardzo podobne rogaliki tylko z innym nadzieniem
OdpowiedzUsuńAle one smakowicie wyglądają! Czekolada i orzechy to przepyszne połączenie :}
OdpowiedzUsuńRogaliki pierwsza klasa. Nadzienie pychota orzechy i czekolada.Porywam jednego :-)
OdpowiedzUsuńtwarogowe ciasta są pyszne! ciekawe wykorzystanie akurat w rogalikach
OdpowiedzUsuńświetne! :)
OdpowiedzUsuńjakie cudwone maleństwa, mniam:)
OdpowiedzUsuńprzepyszna nadzienie! :)
OdpowiedzUsuńto nadzienie zdecydowanie jest dla mnie!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają!