Przed upieczeniem... |
... i po upieczeniu oraz wstępnej degustacji :) |
Składniki na dużą blachę:
ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 60 dag świeżych drożdży
- 3 łyżki oleju
- 1 szkl. wody
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- zioła prowansalskie wg uznania
- kilka ząbków czosnku
- sól
- świeży średni brokuł
- duża cebula
- wędlina / kiełbasa ( u mnie mielonka)
- pół czerwonej papryki
- puszka kukurydzy
- ok. 15-20 dag żółtego sera
- pół puszki ananasa (ja miałam już takiego w kostkach)
- zioła prowansalskie do posypania
Do miski wsypać mąkę, wkruszyć drożdże, wlać olej, dodać sól i cukier. Mieszać dodając stopniowo letnią wodę. Zagnieść ciasto, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejce do wyrośnięcia.
W czasie, gdy ciasto będzie rosło, podgotować same różyczki brokuła w osolonej wodzie. Cebulę i kiełbasę pokroić, doprawić i podsmażyć. Paprykę pokroić w kostkę, kukurydzę i ananasa odsączyć, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Przygotować sos: cały słoiczek koncentratu przelać do miseczki, dosypać ziół, soli i dodać przeciśniętego przez praskę czosnku. Wszystko wymieszać.
Gdy ciasto będzie gotowe rozwałkować je i wyłożyć na natłuszczoną i lekko oprószoną mąką blachę. Ponakłuwać ciasto widelcem w wielu miejscach. Następnie równomiernie rozsmarować przygotowany wcześniej sos. Najpierw wyłożyć na ciasto cebulę i kiełbasę, a później kolejno brokuła, paprykę, ananasa, kukurydzę i ser. Na koniec oprószyć wszystko ziołami prowansalskimi.
Piec w temp. 225 st. C przez ok. 30 min. Trzeba pilnować by ciasto się nie przypaliło.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz