Składniki na ok. 20 szt.:
- 1,5 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 szkl. mleka
- 100 ml oleju
- 1 łyżka kakao
- 1 duże jabłko
- ew. cukier puder do posypania lub polewa do udekorowania
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche (oprócz kakao), w drugiej wymieszać składniki mokre. Następnie połączyć zawartości obu misek i zmiksować je na gładką masę.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać łyżkę kakao.
Obrać jabłko i pokroić je na cienkie plasterki.
Natłuszczone i oprószone bułką tartą foremki do babeczek, wypełnić do 3/4 wysokości ciastem. Do każdej z nich wkładać po jednym lub po dwa kawałki jabłka nie zanurzając ich zupełnie.
Piec ok. 20 minut w temp. 180 st. C.
Smacznego :)
Babeczki fajnie wyglądają! A ja zazdroszczę foremek:)
OdpowiedzUsuńBabeczki wyglądają jak małe kajzerki:)
OdpowiedzUsuń