Dziś bez dłuższych komentarzy, ponieważ dzień był pracowity i pomimo dość wczesnej pory ja już powoli padam na twarz. Ciasto owe robiłam już wcześniej, a że bardzo zasmakowało mojej rodzince, na specjalne zamówienie zrobiłam je ponownie. Jest łatwe, przyjemnie i szybko się je robi, a przede wszystkim jest pyszne. Przepis na nie znalazłam w miesięczniku kulinarnym "Przyślij przepis" z listopada 2010. Naprawdę je polecam.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szkl. cukru
- 0,5 szkl. oleju
- 1 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szkl. maku
- 0,5 szkl. wiórków kokosowych
- 1 łyżka kakao
- opakowanie gotowego kremu do karpatki (więc potrzebne będzie jeszcze mleko i margaryna)
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno i dodać cukier. Następnie dodać rozbełtane żółtka, olej i stopniowo dosypywać mąkę oraz proszek do pieczenia. Zmiksować. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję podzielić je na 3 części.
Do pierwszej wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Do drugiej dodać mak i również wymieszać. Do ostatniej wsypać kakao i zmiksować.
Blachę wyłożyć pergaminem. Ciasto nakładać łyżką, na zmianę z każdej przygotowanej części tworząc mozaikę. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 30 minut.
Po upieczeniu, poczekać aż ciasto dobrze wystygnie, przygotować krem wg instrukcji na opakowaniu, przekroić ciasto na pół, przełożyć je kremem i posmarować również wierzch. Można przystroić je wiórkami, makiem lub wg własnej inwencji twórczej :)
Smacznego :)
Wierzę, że posmakowało, bo wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńciasto prezentuje się bardzo smakowicie;) aż porwałabym kawałek
OdpowiedzUsuń