Dziś był bardzo zabiegany dzień, ale na wieczór zaplanowałam sobie lekturę książki, która mam nadzieję przyda mi się również do pracy mgr. A żeby ten czas osłodzić sobie jeszcze bardziej, upiekłam muffinki z płatkami kukurydzianymi. Uwielbiam corn flakes'y pod każdą postacią (choć w przepisie była mowa o płatkach w miodzie), więc takie zestawienie smaków jest dla mnie idealne. Babeczki są bardzo dobre, słodkie, mięciutkie i świetnie smakują z kubkiem mleka :)
Składniki na 12 szt. :
- 2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 szkl. cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 szkl. płatków z miodem (jak już pisałam dałam zwykłe corn flakes'y, ale do składników mokrych dodałam 1 dużą łyżeczkę miodu)
- 2/3 szkl. oleju
- 3 jajka
- 0,5 szkl. jogurtu naturalnego (dałam śmietanę 12%)
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego (zastąpiłam go połową opakowania aromatu waniliowo-maślanego)
Składniki suche wymieszać w dużej misce (płatki kukurydziane trochę pokruszyć), składniki mokre wymieszać w osobnym naczyniu. Następnie mokre przelać do suchych i wymieszać wszystko do połączenia składników. Piec ok. 20 min. w temp. 180 st. C.
Smacznego :)
O! Świetne, pomysłowe muffiny! :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńkruszyno, mają śliczny kolor:) A jakie to studia?
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny:) a studiuję historię o specjalności archiwistyka z pomorzoznawstwem.
OdpowiedzUsuńto ciekawy kierunek:)
OdpowiedzUsuńKruszynko, mufinki wyglądają wspaniale.
OdpowiedzUsuńA studia bardzo ciekawe :)