Jak zrobić szybki, zdrowy i lekki obiad? Najlepiej użyć do tego parowaru. Wczoraj między sprzątaniem a wypadem na zakupy powstała pyszna rybka z równie pysznymi warzywami i sosem jogurtowo-czosnkowym. Na prawdę polecam :)
Składniki na 3 porcje:
- 2 duże ziemniaki
- 1 średni brokuł
- 4 marchewki
- 2 dzwonki łososia
- cytryna do pokropienia łososia
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy i przyprawa do ryby
- ew. koperek do posypania
- 5 łyżek jogurtu naturalnego (lub śmietany)
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 3 ząbki czosnku
- koperek wg uznania
- sól i pieprz ziołowy
Łososia doprawić i skropić sosem z cytryny. Warzywa obrać, umyć i pokroić (ziemniaki na ćwiartki, marchewkę na plastry, brokuł podzielić na różyczki). Wszystko ugotować w parowarze lub w garnku do gotowania na parze.
W czasie gotowania przygotować sos. Wymieszać jogurt, majonez i musztardę, do tego przecisnąć przez praskę czosnek, doprawić, dodać koperek i wszystko wymieszać. Ułożyć rybę i warzywa na talerzu, polać sosem i posypać koperkiem.
Smacznego :)
kruszynko, wyrazy podziwu! Wszystko to , co baaaardzo lubię:) smakowicie podane!
OdpowiedzUsuńbardzooo lubię obiady przygotowywane na parze!
OdpowiedzUsuń