Chyba każdemu, od czasu do czasu w koszyku na owoce zostają przejrzałe banany. Mają sczerniałą, mało apetycznie wyglądającą skórkę i nikt nie chce się już nimi zajadać. Wtedy to nadchodzi czas na upieczenie pysznego, mocno bananowego ciasta. Bo przecież nic nie może się zmarnować :)
Składniki na blachę o wym. 24x24cm:
(przepis pochodzi ze strony Pan i Pani domu.pl)
- kostka masła (200g)
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3/4 szkl. brązowego cukru
- 3 jajka
- 4 mocno dojrzałe banany
- na polewę: 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady, łyżeczka masła, odrobina mleka
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy sodę oczyszczoną, sól, cukier, rozbełtane całe jajka oraz wlewamy ostudzone masło. Wszystko razem mieszamy łyżką do połączenia się składników. Na końcu obieramy banany, kroimy je w półplasterki i mieszamy z ciastem.
Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy przez 10 min. w temperaturze 220 st. C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 st. C i pieczemy jeszcze przez ok. 40 min do suchego patyczka. Gdy ciasto ostygnie, w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy do niej masło oraz mleko, smarujemy wierzch ciasta i przyozdabiamy wg uznania.
Smacznego :)
Na pewno skorzystam z tego przepisu:) Ciasto wygląda naprawdę przepysznie:)
OdpowiedzUsuńuściski majowe:)
Świetny przepis, uwielbiam ciasta bananowe :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
bananowe wypieki uwielbiam, pachną obłędnie i smakują również!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i ładna kolorowa posypka :) Ja takie mocno dojrzałe banany bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńWitaj :) Dziekuje za pozostawiony komentarz, u Ciebie tez pysznie :))
OdpowiedzUsuńJuż widzę pomysł na wykorzystanie bananów, jeśli mi ich nikt do tego czasu nie zje :D mam ochotkę na taką pychotkę... :))
OdpowiedzUsuń