Zwykłe drożdżowe ciasto z owocami, a zawsze się sprawdza i szybko znika. Jeden kawałek do zjedzenia przy kawie, drugi kawałek oczywiście z mlekiem, trzeci na drugie śniadanie do pracy i ciasta nie ma, ale na szczęście zawsze można upiec następne :)
Składniki na blachę o wym. 24x24cm:
(przepis pochodzi z bloga "Ala piecze i gotuje")
Ciasto:
- 30g drożdży
- 0,5 szkl. mleka
- 350g mąki (ja dałam jakieś 370g, bo ciasto mocno się kleiło)
- 100g cukru
- 50g margaryny
- 2 jajka
- szczypta soli
Kruszonka:
- 150g mąki
- 75g cukru
- 90g margaryny
- 4 łodygi rabarbaru
- dwie garści mrożonych borówek amerykańskich
Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru oraz mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce, by zaczyn trochę popracował.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, rozpuszczoną margarynę, jajka, zaczyn oraz szczyptę soli i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (jeśli będzie się bardzo kleiło dodajemy więcej mąki). Następnie odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, by podwoiło swą objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki i odstawiamy na kwadrans, by podrosło. Następnie układamy na nim pokrojony rabarbar i zamrożone owoce borówki, całość obsypujemy kruszonką (w misce rozcieramy palcami margarynę z mąką i cukrem). Ciasto pieczemy w temp. 175 st. C przez ok. 50 min.
Smacznego :)
Pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie drożdżowe ciasto! Najlepsze jest z sezonowymi owocami :)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe i owoce - to zawsze świetnie smakuje :-).
OdpowiedzUsuńJakie ładniutkie, wyrośnięte... przepysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńcudownego tygodnia:):):) ściskam
co racja, to racja....u mnie to samo, idzie jak woda takie ciasto, ale wiesz.....po cichu zacieram łapy, bo znaczy, że dobre!
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe, pięknie pachnie, z owocami jest zawsze bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuń