Schab z warzywami to prosty do przygotowania sposób na naprawdę pyszny obiad. Trochę czasu zajmuje krojenie i tarcie warzyw, ale reszta praktycznie robi się sama i to na jednej patelni. A i dodatków do schabu można podać wiele. Mogą to być ziemniaki, frytki, kasza, ryż możliwości jest sporo, więc warto spróbować :)
Składniki na 4 porcje:
(przepis pochodzi z bloga "Szefowa w swojej kuchni")
- 3 cebule
- 250g pieczarek
- 2 czerwone papryki
- ok. 400g schabu
- pietruszka
- 2 duże marchewki
- przyprawa do shoarmy
- 1,5 szkl. bulionu warzywnego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Pieczarki, paprykę i schab kroimy w kostkę. Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy, siekamy w kostkę i smażymy, aż się zeszkli.
Do podsmażonej cebuli wrzucamy oprószony przyprawą do shoarmy schab i smażymy ok. 10 minut. Następnie dodajemy pieczarki oraz paprykę i podsmażamy kolejne 10 minut.
Po tym czasie dodajemy startą marchewkę i pietruszkę, całość zalewamy bulionem warzywnym i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy danie solą i pieprzem.
Prosto a jak pysznie:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie, szybko i kolorowo - takie obiadki lubię :)
OdpowiedzUsuńLubię takie dania! Przepis zapisuję!!!
OdpowiedzUsuńmiłego i pogodnego weekendu
Uwielbiam takie obiadki! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się prezentuje :) Uwielbiam obiady pełne warzyw!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na podanie schabu w innej wersji niż kotlet :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję :)