piątek, 3 lutego 2012

Mini pizze na cieście francuskim

  Minął już prawie tydzień od ostatniego wpisu, czas leci nieubłaganie, ale jest tego jeden plus. Jestem już po najbardziej stresującym mnie egzaminie i zdałam go na 4! Jestem szczęśliwa, że to już za mną. Po weekendzie  jeszcze jeden pisemny egzamin i w końcu upragnione ferie :) W międzyczasie podpatrzyłam na blogu "Moje codzienne przyjemności" fajny pomysł na przekąski. Wykorzystałam tylko pomysł, a farsz zrobiłam z tego co akurat miałam w lodówce i jestem bardzo zadowolona z efektu. Przekąski są pyszne, godne polecenia i  co jest najfajniejsze to to, że można poeksperymentować z różnymi rodzajami farszu :)








Składniki na 6 szt.:
  • 3 płaty ciasta francuskiego (w opakowaniu jest 6 takich prostokątnych płatów)
  • kilka pieczarek
  • 1 parówka
  • 0,5 cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 plastry żółtego sera
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz


  Cebulę i pieczarki obrać. Razem z parówką pokroić w kostkę. Cebulę i parówkę podsmażyć na oliwie, jak się zezłocą, dodać pieczarki, doprawić i nadal smażyć pod przykryciem.

  Od każdego płata ciasta francuskiego, ostrym nożem odkroić brzeg (aby ciasto nie było posklejane i mogło się ładnie rozłożyć podczas pieczenia) i każdy z nich przeciąć na pół tworząc kwadraty. Ułożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

  Gdy pieczarki zmiękną, odparować wodę, dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku,  koncentrat oraz zioła i przyprawy. Wszystko razem wymieszać, podsmażyć chwilkę i zdjąć z ognia.

  Farsz nakładać na ciasto francuskie, posypać pokrojonym lub startym na tarce żółtym serem. Piec ok. 20 min. w temp. 180 st. C. Podawać z ulubionymi sosami. 



  Smacznego :)
 

11 komentarzy:

  1. uwielbiam ciasto francuskie!
    Twoja propozycja jest idealna dla mnie:)
    muszę wypróbować...koniecznie!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł na imprezę :) Bardzo lubię ciacho francuskie. Szkoda, że jest takie tłuste...

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś będę robiła pizzerki. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że Ci się spodobało i smakowało:))) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gratuluję zdanego egzaminu!! :)
    Muszę spróbować takiej wersji pizzy na szybko! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gratulacje zdanego egzaminu :D Ja bym to uczciła właśnie takimi mini pizzami :))

    OdpowiedzUsuń
  7. gratuluję zdania egzaminu:) wiem, jakie to cudowne uczucie, gdy się zaliczy ten upragniony egzamin:) a te małe pizzaretki wyglądają pyszotnie:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Super! :) Ciasto francuskie daje duże pole do popisu. I gratuluję zdania egzaminu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. gratuluję :)
    ale pyszne pizzerki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. takie małe pizze to dla mnie zguba - ciągle sięgałabym po kolejną :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gratuluję egzaminu i trzymam kciuki za następny :)
    Bardzo fajne te francuskie mini-pizze. Muszę spróbować. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń