wtorek, 19 czerwca 2012

Mini serniczki z czekoladą

  Nareszcie odzyskałam laptopa! :D Niestety staruszek zaczyna mieć już problemy ze zdrowiem i musiał trafić do serwisu, żeby znów zacząć normalnie funkcjonować. Na szczęście wrócił jak nowo narodzony:) A ja w weekend zrobiłam mini serniczki. Sama nie upiekłam jeszcze nigdy pełnowymiarowego sernika, więc zaczęłam małymi kroczkami od małych wersji. Nie spodziewałam się, że są tak proste i szybkie w wykonaniu. Raz dwa i były gotowe. Do tego są bardzo smaczne, nie za słodkie, gorzka czekolada równoważy ich smak. Może moje nie są zbyt "wyjściowe", ale jeśli się postarać mogą naprawdę fajnie wyglądać. :)








Składniki na 12 szt.: 
  • 70g herbatników
  • 1 łyżka kakao
  • 20g roztopionego masła (następnym razem dam ok. 30g)
  • 250g twarogu półtłustego (zmielonego dwa razy)
  • 200g serka homogenizowanego waniliowego (można dać naturalny, lub inny smak)
  • 8 łyżek cukru
  • 1 białko
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100g dobrej gorzkiej czekolady na polewę


  Piekarnik nastawić na 175 st. C. Masło rozpuścić, herbatniki pokruszyć jak najdrobniej. Wymieszać ze sobą dokładnie masło, herbatniki oraz kakao i wyłożyć nimi dno papilotek. 

  Zmielony twaróg zmiksować z serkiem, cukrem, białkiem oraz mąką. Masę wyłożyć na przygotowane spody z herbatników. Zostawić miejsce na polewę. 

  Wkładając serniczki do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 120 st. C i piec je ok. 25 min. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać już ostudzone serniczki. 




  Smacznego :)



8 komentarzy:

  1. fajne słodkości w wersji mini:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomniałaś mi tym przepisem, że chciałam zrobić taki sernik na spodzie z herbatników właśnie, przepis nigelli chyba - może w weekend wykombinuje coś :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Same pyszności!:) Aż się jeszcze bardziej głodna zrobiłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyszły te serniczki :) Chyba niebawem wrócę do tego przepisu i zrobię je ponownie :)

    OdpowiedzUsuń