piątek, 19 kwietnia 2013

Kruche ciasto z budyniem i konfiturą

  To kolejny wypiek z serii "mam ochotę na jakieś ciasto, ale nie chce mi się za bardzo kombinować" :) Ciacho jest bardzo szybkie w wykonaniu i fajnie smakuje. Znalazłam je na blogu Karra w kuchni, kiedy w tygodniu sama miałam spadek cukru i musiałam się czymś doładować. Dla osób, które chciałyby upiec ciasto mam dwie wskazówki: pierwsza to jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkich ciast niech zmniejszy ilość cukru podaną w przepisie, natomiast druga dotyczy konfitury, lepiej żeby była ona kwaskowata (np. z porzeczek). Ja dałam truskawkową (bo tylko taką miałam) i mimo, że ciasto  było bardzo dobre to troszkę brakowało mi czegoś co przełamie tą słodycz. No to tyle z mojej strony, a ciacho jak najbardziej polecam :))








Składniki:

Ciasto:
  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 200g margaryny lub masła
  • 2 całe jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mały cukier waniliowy
Budyń:
  • 2 opak. budyniu (u mnie śmietankowy)
  • 3,5 szkl. mleka
  • cukier (ilość podana w przepisie na opak. budyniu) 

  • konfitura (przynajmniej 0,5 słoika)

  Mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia wymieszać w dużej misce. Dodać jajka, żółtko oraz schłodzoną margarynę. Wyrobić gładkie ciasto i podzielić je na dwie równe części.

  Tortownicę natłuścić i obsypać tartą bułką lub kaszą manną. Dno wykleić dokładnie jedną częścią ciasta i posmarować je konfiturą. Budynie ugotować wg instrukcji na opakowaniu i jeszcze gorące wylać na konfiturę. Drugą część ciasta rozłożyć na budyniu (najlepiej odrywać ciasto po kawału i rozrzucać po wierzchu). Piec ok. 45 min. w 180 st. C.







  Smacznego :)

 

8 komentarzy:

  1. też miewam takie spadki cukru z natychmiastową potrzebą czegoś słodkiego :) pyszne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne ciacho:) a czasem też mam ogromną chcicę na słodkie i trzeba to zaspokoić, bo spokoju nie daje:P

    OdpowiedzUsuń
  3. można to ciasto zrobic w prostokątnej foremce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że można tylko blaszka musi być niedużych rozmiarów. A jeśli masz tylko dużą formę to zwiększ ilość składników :) Pozdrawiam! :)

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń