niedziela, 22 grudnia 2013

Placek cynamonowy

  Ten placek cynamonowy to dość ciekawe ciasto. Robi się go podobnie jak muffiny a po upieczeniu wygląda jak keks. Co w wolnym tłumaczeniu znaczy tyle, że jest mega prosty w wykonaniu, a smakuje bardzo dobrze. Jak dla mnie to idealne połączenie :D Ciasto jest zwarte, ciężkie, ale nie suche, a dzięki rodzynkom i żurawinom tym bardziej wilgotne. Poza tym cynamon i sok z pomarańczy nadaje mu bardzo świąteczny smak i aromat. Więc jeśli nie czujecie jeszcze nadchodzących Świąt to ten szybki placek na pewno choć trochę przybliży Wam tę atmosferę :)




Składniki na keksówkę o dł. 30 cm:
(przepis pochodzi z książeczki"Z kuchennej półeczki- 120 wypieków" E.Patmor)
  • 350g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 150g margaryny
  • 125g brązowego cukru (u mnie pół na pół z białym)
  • 175g drobnych rodzynek (u mnie pół na pół z żurawiną)
  • dwie garści posiekanych orzechów włoskich (można pominąć)
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 5-6 łyżek soku pomarańczowego
  • 6 łyżek mleka
  • 2 rozkłócone jajka

  Do dużej miski przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz cynamon. Następnie dodajemy posiekaną margarynę w temperaturze pokojowej i palcami rozcieramy ją z mąką, tak żeby powstała masa a'la kruszonka.

  Bakalie obtaczamy delikatnie w mące. Do powstałej kruszonki dodajemy cukier, bakalie i skórkę pomarańczową. W osobnej misce rozkłócamy jajka i mieszamy je z mlekiem oraz z sokiem. Płynne składniki dodajemy do suchych i całość szybko i starannie mieszamy (jeśli masa jest zbyt sucha można dodać troszkę więcej mleka). 

  Ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem keksówki i pieczemy ok. 60-70 min. w temp. 180 st. C (aż patyczek będzie suchy). Jeśli będzie się za bardzo rumienić przykrywamy wierzch folią aluminiową. 





  Smacznego :)


5 komentarzy:

  1. jej, chętnie bym porwała kawałek ; )

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi się ten placek:) a ze Świętami na pewno się kojarzy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. oo.. wyglądaj jak bogaty w bakalie keks ;D A mówisz, że prosty jak muffiny? :D
    Super, idealne na św na ostatnią chwilę ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie i ma tyle bakalii - super! Zjadłabym kawałek z chęcią :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń