Ten placek cynamonowy to dość ciekawe ciasto. Robi się go podobnie jak muffiny a po upieczeniu wygląda jak keks. Co w wolnym tłumaczeniu znaczy tyle, że jest mega prosty w wykonaniu, a smakuje bardzo dobrze. Jak dla mnie to idealne połączenie :D Ciasto jest zwarte, ciężkie, ale nie suche, a dzięki rodzynkom i żurawinom tym bardziej wilgotne. Poza tym cynamon i sok z pomarańczy nadaje mu bardzo świąteczny smak i aromat. Więc jeśli nie czujecie jeszcze nadchodzących Świąt to ten szybki placek na pewno choć trochę przybliży Wam tę atmosferę :)
Składniki na keksówkę o dł. 30 cm:
(przepis pochodzi z książeczki"Z kuchennej półeczki- 120 wypieków" E.Patmor)
- 350g mąki
- szczypta soli
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 150g margaryny
- 125g brązowego cukru (u mnie pół na pół z białym)
- 175g drobnych rodzynek (u mnie pół na pół z żurawiną)
- dwie garści posiekanych orzechów włoskich (można pominąć)
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 5-6 łyżek soku pomarańczowego
- 6 łyżek mleka
- 2 rozkłócone jajka
Do dużej miski przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz cynamon. Następnie dodajemy posiekaną margarynę w temperaturze pokojowej i palcami rozcieramy ją z mąką, tak żeby powstała masa a'la kruszonka.
Bakalie obtaczamy delikatnie w mące. Do powstałej kruszonki dodajemy cukier, bakalie i skórkę pomarańczową. W osobnej misce rozkłócamy jajka i mieszamy je z mlekiem oraz z sokiem. Płynne składniki dodajemy do suchych i całość szybko i starannie mieszamy (jeśli masa jest zbyt sucha można dodać troszkę więcej mleka).
Ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem keksówki i pieczemy ok. 60-70 min. w temp. 180 st. C (aż patyczek będzie suchy). Jeśli będzie się za bardzo rumienić przykrywamy wierzch folią aluminiową.
Smacznego :)
jej, chętnie bym porwała kawałek ; )
OdpowiedzUsuńpodoba mi się ten placek:) a ze Świętami na pewno się kojarzy:)
OdpowiedzUsuńoo.. wyglądaj jak bogaty w bakalie keks ;D A mówisz, że prosty jak muffiny? :D
OdpowiedzUsuńSuper, idealne na św na ostatnią chwilę ;D
Wygląda świetnie i ma tyle bakalii - super! Zjadłabym kawałek z chęcią :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
chyba go zrobię na Sylwka;)
OdpowiedzUsuń