poniedziałek, 9 grudnia 2013

Wilgotne ciasto a'la piernik

  Zaczęłam powoli wypróbowywać przepisy na pierniki, keksy i inne tego typu ciasta, żeby móc potem wybrać coś smacznego na Święta. Na pierwszy ogień poszło ciasto a'la piernik. Nie ma w nim ani grama miodu, ale za to jest cały słoiczek dżemu, dzięki czemu ciasto nie jest suche. Poza tym jest bardzo puszyste, mięciutkie i zupełnie nieskomplikowane w wykonaniu. Taki szybki a'la piernik, który można zrobić na ostatnią chwilę, gdy zapomni się o tradycyjnym cieście w natłoku przedświątecznych obowiązków :)





Składniki (u mnie na tortownicę):
(przepis pochodzi ze strony "Domowe-Wypieki.pl")
  • 125g margaryny
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 420g mąki 
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 szkl. mleka
  • ok. 450g dżemu (u mnie pół na pół agrestowy z truskawkowym)
  • cukier puder lub polewa czekoladowa


  Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie nie przestając ucierać dodajemy po jednym całym jajku.

  W osobnej miseczce mieszamy mąkę z kakao, sodą i przyprawą do piernika. Nadal powoli miksując masę dodajemy do niej na przemian trochę mąki i trochę mleka, aż do skończenia składników.  Na koniec dodajemy dżem, mieszamy.

  Ciasto wykładamy do tortownicy natłuszczonej i wysypanej mąką, kaszą manną lub bułką tartą. Pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 1h 20 min., najlepiej kontrolować długość pieczenia za pomocą drewnianego patyczka, jeśli po wsadzeniu w ciasto wyjdzie suchy to znaczy, że ciasto jest gotowe.

  Upieczone i ostudzone ciasto można polać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.




  Smacznego :)


14 komentarzy:

  1. jak ja lubię takie ciasta :) pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda:)proste i smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, słoiczek dżemu w pierniku musi być :))

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak :), piernik zawsze mile widziany :). Bez dżemu to nie to samo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie ciasta! :) A tak w ogóle to muszę Ci powiedzieć, że bardzo ładne zdjęcia Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, staram się, aby były przyzwoite, ale jeszcze wiele muszę się nauczyć :)

      Usuń
  6. podoba mi się-szybka i ekspresowa wersja :)
    I jak ładnie wyrosła! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak pięknie te ciasto wygląda! I pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Jejku, ale mi smaki narobiłaś na wieczór ! Zawitałam na Twój blog pierwszy raz ! Bardzo mi się spodobał , więc na pewno będę zaglądać częściej !
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie w wolnej chwili - nowy, instagramowy MIX ! :*

    OdpowiedzUsuń
  9. mm, musi smakować wybornie ; )

    OdpowiedzUsuń
  10. jak ja lubię takie ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo apetyczne ciacho i piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń