Zaczęłam powoli wypróbowywać przepisy na pierniki, keksy i inne tego typu ciasta, żeby móc potem wybrać coś smacznego na Święta. Na pierwszy ogień poszło ciasto a'la piernik. Nie ma w nim ani grama miodu, ale za to jest cały słoiczek dżemu, dzięki czemu ciasto nie jest suche. Poza tym jest bardzo puszyste, mięciutkie i zupełnie nieskomplikowane w wykonaniu. Taki szybki a'la piernik, który można zrobić na ostatnią chwilę, gdy zapomni się o tradycyjnym cieście w natłoku przedświątecznych obowiązków :)
Składniki (u mnie na tortownicę):
(przepis pochodzi ze strony "Domowe-Wypieki.pl")
- 125g margaryny
- 100g cukru
- 2 jajka
- 420g mąki
- 2 łyżeczki kakao
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 szkl. mleka
- ok. 450g dżemu (u mnie pół na pół agrestowy z truskawkowym)
- cukier puder lub polewa czekoladowa
Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie nie przestając ucierać dodajemy po jednym całym jajku.
W osobnej miseczce mieszamy mąkę z kakao, sodą i przyprawą do piernika. Nadal powoli miksując masę dodajemy do niej na przemian trochę mąki i trochę mleka, aż do skończenia składników. Na koniec dodajemy dżem, mieszamy.
Ciasto wykładamy do tortownicy natłuszczonej i wysypanej mąką, kaszą manną lub bułką tartą. Pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 1h 20 min., najlepiej kontrolować długość pieczenia za pomocą drewnianego patyczka, jeśli po wsadzeniu w ciasto wyjdzie suchy to znaczy, że ciasto jest gotowe.
Upieczone i ostudzone ciasto można polać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
dla mnie bomba <3
OdpowiedzUsuńjak ja lubię takie ciasta :) pycha!!
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:)proste i smaczne:)
OdpowiedzUsuńO tak, słoiczek dżemu w pierniku musi być :))
OdpowiedzUsuńO tak :), piernik zawsze mile widziany :). Bez dżemu to nie to samo :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta! :) A tak w ogóle to muszę Ci powiedzieć, że bardzo ładne zdjęcia Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, staram się, aby były przyzwoite, ale jeszcze wiele muszę się nauczyć :)
Usuńpodoba mi się-szybka i ekspresowa wersja :)
OdpowiedzUsuńI jak ładnie wyrosła! :)
Jak pięknie te ciasto wygląda! I pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Jejku, ale mi smaki narobiłaś na wieczór ! Zawitałam na Twój blog pierwszy raz ! Bardzo mi się spodobał , więc na pewno będę zaglądać częściej !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie w wolnej chwili - nowy, instagramowy MIX ! :*
mm, musi smakować wybornie ; )
OdpowiedzUsuńjak ja lubię takie ciasta!
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne ciacho i piękne zdjęcia
OdpowiedzUsuń