niedziela, 6 marca 2011

Bułeczki cynamonowe

  Do zrobienia bułeczek namówiła mnie mama, ponieważ robiłam je już wcześniej i bardzo jej zasmakowały, tak więc zrobiłam je zgodnie z zamówieniem :) Reszcie rodzinki smakowały równie bardzo (przynajmniej tak mówili ;p ). Lekko zmodyfikowałam przepis, który znalazłam na blogu dorotus .









Składniki na ok. 27 bułeczek:
  • 3,5 szkl. mąki
  • 7 łyżek cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 42 g świeżych drożdży
  • 100 g masła (ja użyłam margaryny)
  • 400 ml mleka
  • 2 jajka
Nadzienie:
  • 150 g bardzo miękkiego masła (ja użyłam margaryny)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

  • 1 jajko do posmarowania bułeczek


  Najpierw zrobić rozczyn. Drożdże rozpuścić w szklance letniego mleka, dodać łyżkę cukru i dwie łyżki mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  W międzyczasie do miski przesiać mąkę, dodać do niej resztę cukru oraz sól. Rozpuścić margarynę w garnuszku i odstawić do przestygnięcia. W oddzielnej miseczce roztrzepać widelcem jajka.

  Gdy rozczyn urośnie dodać go do mąki, rozmieszać łyżką, wlać tłuszcz, resztę mleka (może być letnie) raz roztrzepane jajka. Wszystko wymieszać a następnie wyrobić na gładkie ciasto. Moje było zbyt lepkie, wiec dodałam jeszcze ok. pół szklanki mąki. Wyrobione ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  W tym czasie można przygotować nadzienie. Do miseczki wsypać cukier i cynamon, wymieszać. Tłuszcz musi być na tyle miękki by móc go rozsmarowywać (ja pokroiłam margarynę na cienkie plastry i włożyłam na dosłownie chwileczkę do mikrofali). Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać.

  Gdy ciasto urośnie, rozwałkować je na duży prostokąt- jeden bok musi być przynajmniej o połowę dłuższy od drugiego- (ja nie robiłam podstawy do bułeczek, zrobiłam tylko ślimaczki), rozsmarować na nim równomiernie nadzienie i zwinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku.

  Ciąć ciasto na plasterki o grubości ok. 2 cm, kłaść na wyłożoną papierem blachę przed włożeniem do piekarnika poczekać aż się spulchnią i troszkę urosną. Gdy to się stanie, posmarować wierzch rozbełtanym jajkiem.

  Piec ok. 20 minut w temperaturze ok. 210 st. C. Powinny się przyrumienić, ale trzeba pilnować, by nie przypaliły się od góry, dlatego najlepiej postawić blachę jak najniżej w piekarniku.


  Polecam :)

2 komentarze:

  1. bardzo lubię bułeczki cynamonowe, Twoje wyglądają smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze uwielbiałam ślimaki cynamonowe - dzięki za przepis - wkrótce wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń