Zrobiłam wczoraj muffinki z przepisu podpatrzonego u dorotus . Byłam w sytuacji kryzysowej, koleżanka zapowiedziała swoje przyjście, chciałam zrobić coś słodkiego, ale nie miałam zbyt wiele czasu, więc stanęło na muffinkach. Tylko jakich? Rozpoczęłam poszukiwania w sieci i już po chwili podjęłam decyzję - owsiane z miodem to będzie to. I faktycznie muffinki są pyszne, wilgotne w środku, lekko cynamonowe. Miały tylko jedną małą wadę - ciasto zaczęło odchodzić od papilotek dopiero następnego dnia. Gdy jadłyśmy je wczoraj wieczorem ciężko było oddzielić papierek od ciastka, ale nie zniechęciło nas to i pochłonęłyśmy ich całkiem sporo :)
Składniki na ok. 17 sztuk:
- 1,5 szkl. mąki
- 85g płatków owsianych
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 85g rodzynek
- 2 roztrzepane jajka
- 200 ml mleka
- 5 łyżek oleju
- 3 łyżki brązowego cukru
- 5 łyżek płynnego miodu
Do większej miski przesiać mąkę, wsypać płatki owsiane, cynamon, sól, proszek do pieczenia i rodzynki. Wszystko wymieszać.
Do drugiej miski wbić jajka, roztrzepać je widelcem. Do jajek wlać olej, mleko oraz miód i wymieszać.
Mokre składniki z drugiej miski przelać do pierwszej, czyli do składników suchych i wszystko wymieszać drewnianą łychą. Gdy składniki się połączą, napełnić nimi papilotki do 2/3 wysokości.
Piec ok. 25 minut w temp. 200 st. C.
Smacznego :)
P.S. Byłam dziś na działce i nie mogłam nacieszyć oczu ślicznymi krokusami, które u nas wzeszły, więc postanowiłam się z wami nimi podzielić :)
krokusiki naprawdę piękne,aż tak ślicznych kępek to u mnie nie ma, a do muffinków rączki mojej córki jakoś same się wyciągnęły:)
OdpowiedzUsuńMuffinki awaryjne są super - ostatnio miałam podobną sytuację :) Ale upiekło mi się ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie połączyłas smaki - miód z płatkami i cynamonem. Muffinkowa pycha! :)
OdpowiedzUsuńbasiu- krokusy naprawdę zachwycają, oby tylko zapewniły ładną wiosenną pogodę :) pozdrowienia dla córeczki, dzieci to podobno najbardziej wymagający krytycy, więc bardzo mi miło że jej się spodobały :)
OdpowiedzUsuńMagda- bo najważniejsze to poradzic sobie w każdej sytuacji :)
Kuchareczka- dziękuję, a oryginalne połączenie smaków podpatrzyłam u dorotus, więc jej się należy największe uznanie:)
ale wiosennie u Ciebie! :) i takie pyszności...
OdpowiedzUsuńowsiane i z miodem - muszą być pyszne. a kwiaty wspaniałe!
OdpowiedzUsuńdomyślam się, że miód nadaje wspaniałego aromatu :-)
OdpowiedzUsuń