Na dzisiejszy obiad miała byc zapiekanka ziemniaczana z brokułami, ale nie było :) Była za to tarta z brokułami. Przepis który mnie zainspirował do jej wykonania jest tutaj, ale wprowadziłam kilka modyfikacji. Ogólnie tarta była bardzo smaczna, ale następnym razem spróbuję ją zrobić na cieście drożdżowym.
| Zdjęcie zrobione na szybko, więc nie jest zbyt dobre, ale tarta owszem :) |
Składniki:
na ciasto:
- 170g mąki
- 95g masła
- 60g wody (dałam trochę mniej ok 3/4 z tego)
- 1 łyżeczka soli
na farsz:
- ząbek czosnku
- 1 brokuł
- 1 średnia cebula
- kilka plasterków szynki
- przyprawy wg uznania
na masę jajeczną:
- 1 szkl. śmietany
- 1 jajko
- 100 g startego żółtego sera
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki keczupu
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, ostra papryka
Do miski wsypać mąkę, dodać masło i wyrobić je z mąką, tak aby powstały okruchy. Wsypać sól. Powoli dolewać do tego wodę i wyrabiać na gładkie ciasto. Gdy będzie gotowe, zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć na 0,5h do lodówki.
Cebulę, czosnek oraz wędlinę pokroić w drobną kostkę. Brokuła umyć i podzielić na małe różyczki. Wszystkie warzywa oraz szynkę wrzucić na rozgrzaną patelnię i podsmażać aż brokuł zmięknie.
Po schłodzeniu ciasto wyjąć z lodówki, wyrobić, rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę, ponakłuwać widelcem. Wyłożyć na wierzch papier do pieczenia i wysypać na wierzch ziarna fasoli. Piec przez ok. 10 min. w temp. 180 st.C.
W tym czasie przygotować masę jajeczną. Do miseczki wlać śmietanę, wbić jajko i wymieszać. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, keczup, starty żółty ser oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.
Gdy ciasto się podpiecze, wyjąć je z piekarnika, zdjąć pergamin. Na ciasto wyłożyć podsmażone warzywa i szynkę, wszystko zalać masą jajeczną.
Piec ok. 30-40 min. w temp. 180 st. C.
Smacznego :)
wow, kruszyno, tarta z brokułami! pewno pyszna sądząc po składnikach..
OdpowiedzUsuńu mnie się pęta taki jeden po lodówce. Może by go tak do tarty? ale to już chyba po świętach, mam nadzieję, że wytrzyma;)
kruszyno, Wesołych Swiąt!
basiu u mnie tez się taki jeden pętał, co stało się przyczyną stworzenia tej tarty, więc jest już sprawdzone, że pętające się brokuły do tej tarty są idealne :) dziękuję i również życzę wesołych świąt :)
OdpowiedzUsuńoj chętnie wprosiłabym się na taki obiad :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!
Kaś zapraszam Cię serdecznie, będzie mi bardzo miło :)
OdpowiedzUsuń