poniedziałek, 23 maja 2011

Ciasteczka owsiano-otrębowo-bakaliowe

  Naszła mnie ochota na coś zdrowego, ale i smacznego. Poszperałam, poszukałam i znalazłam tutaj. Pyszne, zdrowe ciasteczka z dużą zwartością błonnika i wielu innych wspomagaczy dla naszego organizmu. Polecam, dla dużych i dla małych. Można jeszcze polac je czekoladą a wtedy to już napewno nikt im się nie oprze.



















Składniki na ok. 40 szt.:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki żytniej razowej (nie miałam takiej mąki, więc dałam jeszcze jedną szklankę pszennej)
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 1 szkl. otrębów pszennych (dałam owsiane)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 2 jajka
  • 0,5 szkl. oleju
  • 1 szkl. mleka
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • bakalie, np. rodzynki, słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, orzechy, itp.

  W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki (oprócz bakalii). W mniejszej roztrzepać całe jajka, dodać do nich olej i mleko, wymieszać. Do suchych składników wlać płynne, wsypać do tego bakalie, dodać aromat i wszystko dokładnie wymieszać.

  Na wyłożoną pergaminem blachę nakładać ciasto łyżeczką i formować ciasteczka. Piec ok. 30 min. w temp. 190 st.C.


  Smacznego :)

3 komentarze:

  1. jakie pełne dobroci i zdrowia ciacha. poproszę o jedno;)

    OdpowiedzUsuń
  2. słodkości dla zdrowotności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiałam zabierać ciasteczka tego typu do szkoły.. Twoje tez bym zabrała:]

    OdpowiedzUsuń