sobota, 28 maja 2011

Łosoś i warzywa gotowane na parze

  Jak zrobić szybki, zdrowy i lekki obiad? Najlepiej użyć do tego parowaru. Wczoraj między sprzątaniem a wypadem na zakupy powstała pyszna rybka z równie pysznymi warzywami i sosem jogurtowo-czosnkowym. Na prawdę polecam :)






Składniki na 3 porcje:
  • 2 duże ziemniaki 
  • 1 średni brokuł
  • 4 marchewki
  • 2 dzwonki łososia
  • cytryna do pokropienia łososia
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy i przyprawa do ryby
  • ew. koperek do posypania
   sos jogurtowo-czosnkowy
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego (lub śmietany)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • koperek wg uznania
  • sól i pieprz ziołowy


  Łososia doprawić i skropić sosem z cytryny. Warzywa obrać, umyć i pokroić (ziemniaki na ćwiartki, marchewkę na plastry, brokuł podzielić na różyczki). Wszystko ugotować w parowarze lub w garnku do gotowania na parze.

  W czasie gotowania przygotować sos. Wymieszać jogurt, majonez i musztardę, do tego przecisnąć przez praskę czosnek, doprawić, dodać koperek i wszystko wymieszać. Ułożyć rybę i warzywa na talerzu, polać sosem i posypać koperkiem.


  Smacznego :)

3 komentarze:

  1. kruszynko, wyrazy podziwu! Wszystko to , co baaaardzo lubię:) smakowicie podane!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzooo lubię obiady przygotowywane na parze!

    OdpowiedzUsuń
  3. byłoby cudnym daniem, gdyby nie brokuły, ale zastąpiłabym kalafiorem.. bardzo zdrowy obiadek wprost dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń