Pozostając w klimacie jesiennych wypieków i mojej gruszkowej manii, postanowiłam upiec muffinki z gruszkami i imbirem. Widziałam tego rodzaju muffiny na kilku blogach i strasznie zapragnęłam też takie upiec. To była świetna decyzja, bo odkryłam smak, którego dotąd nie znałam. Bardzo lubię świeży imbir jako dodatek do jesiennej rozgrzewającej herbatki, ale nie wiedziałam, jak się będzie miał mielony imbir do gruszek w muffinkach. Powiem szczerze, że gdybym ich sama nie piekła to po samym smaku, nie miałabym pojęcia z czym są, ale bardzo mi zasmakowały i coś czuję, że jeszcze nie raz poeksperymentuję z tym dodatkiem :) A przepis na muffinki podejrzałam tutaj.
Składniki:
- 250g mąki (ok. 2 szkl.)
- 150g cukru (ok. 7/8 szkl.)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75g brązowego cukru (niecałe 0,5 szkl.) + trochę do posypania muffinek
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 jajka
- 140 ml kwaśnej śmietany (dałam 12%)
- 125 ml oleju
- 1 łyżka miodu
- 300g gruszek
Gruszki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
Suche składniki wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim, następnie połączyć zawartość obu naczyń. Wymieszać. Na koniec dodać gruszki i wmieszać je w ciasto.
Napełnić ciastem papilotki i przed włożeniem do piekarnika posypać brązowym cukrem. Piec ok. 20 min. w temp. 200 st. C.
Smacznego :)
super! aromatyczne i wilgotne
OdpowiedzUsuńgruszki i imbiru jeszcze nie łączyłam, ale to się na pewno zmieni :)
OdpowiedzUsuńrozgrzewające muffiny ;)
OdpowiedzUsuństrasznie lubię te jesienne klimaty!
OdpowiedzUsuńmuffinki z gruszkami już robiłam, ale o imbirze nie pomyślałam:) wyglądają pysznie, wiec zapisuję sobie do wypróbowania:D
OdpowiedzUsuńpołączenie gruszek z imbirem wydaje mi się świetne :) na pewno skorzystam z przepisu! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam