wtorek, 18 października 2011

Paluchy z sosem czosnkowym

  Dziś tak na szybko, bo czas goni, a tu tyle rzeczy do zrobienia. Paluchy drożdżowe powstały jako przekąska na wieczór filmowy we dwoje, ale sprawdziłyby się również na  spotkania w większym gronie. Przepis na nie podpatrzyłam u Aurory, natomiast sos czosnkowy robię zawsze wg tej samej receptury (świetny jest także do pizzy, jak do zwykłych kanapek), wypatrzyłam go gdzieś kiedyś w sieci i tak już ze mną pozostał :) Oczywiście do paluchów można podawać różne inne sosy, czy dipy.





A tak wyglądały przed upieczeniem...



Składniki na 15/20 paluchów :
  • 250g mąki
  • 0,5 szkl. mleka
  • małe jajko
  • zioła i przyprawy (zioła prowansalskie, majeranek, sól, pieprz)
  • 37g świeżych drożdży
  • oliwa
  • szczypta cukru

  Sos:
  • 3 kopiaste łyżki śmietany (lub jogurtu naturalnego)
  • 1 kopiasta łyżeczka majonezu
  • 1 kopiasta łyżeczka musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

   Najpierw trzeba przygotować rozczyn: drożdże (będące w temp. pokojowej) rozpuścić w ciepłym mleku, dodać szczyptę cukru i szczyptę mąki. Rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  Mąkę przesiać do miski, dodać zioła i przyprawy, wymieszać. Wbić jajko i dodać wyrośnięte drożdże. Teraz należy dobrze wyrobić ciasto, aż będzie jednolite, elastyczne i "nałyka się dużo powietrza" (cyt. za autorką przepisu) :). Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

  Wyrośnięte ciasto odgazować, odrywać po małym kawałku,  formować z nich długie i cienkie paluchy i kłaść je na blachę wyłożona pergaminem. Przed włożeniem do piekarnika, posmarować oliwą. Piec ok. 15-20 min. w temp. 180 st. C. 

  W czasie, gdy paluchy się pieką, można przygotować sos. Obrany czosnek przecisnąć do miseczki, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Dobrze, żeby postał chwilę w lodówce, aby składniki "się przegryzły".



  Smacznego :)


7 komentarzy:

  1. Ależ mi prze-prze-prze miło :))

    I chyba zrobię paluchy w tym tygodniu :))

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie smakołyki - zapisuję oczywiście ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. za czosnkiem nie przepadam ale takie paluchy uwielbiam!:)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne!
    Chcę takie! Ale mi teraz smaka narobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie zagryzki, pyszne musza być:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super!!! Nie ma to jak domowe przekąski :)

    OdpowiedzUsuń