Klasyczny biszkopt z kremówką, galaretką i malinami jak zawsze spisał się doskonale. Czasami warto postawić na coś sprawdzonego i ewentualnie zaszaleć z dodatkami :) Takie ciasto sprawdza się świetnie zwłaszcza latem, gdy nie chcemy nic ciężkiego i zamulającego. Biszkopt jest lekki i delikatny, a trochę kwaskowate maliny przełamują jego słodycz :)
Składniki na blachę o wym. 22x33 cm.:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 opak. cukru waniliowego
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 0,5 l śmietany kremówki 36%
- 2 śmietan-fixy
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki truskawkowe
- 0,5 szkl. wody + sok z połowy cytryny + 1 łyżeczka cukru do nasączenia ciasta
- maliny do dekoracji
Na początku warto zrobić galaretkę, aby dobrze stężała. Dwie paczki galaretki rozpuścić w trzech szklankach wody, wymieszać, poczekać aż ostygnie i wstawić do lodówki.
Następnie należy upiec ciasto. Białka oddzielić od żółtek, dodać
szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i
cukier waniliowy i zmiksować, aż piana będzie błyszczeć. Nadal miksując
dodać żółtka. Na koniec wsypać przesiane obie mąki i proszek do
pieczenia i delikatnie łyżką wmieszać je w ciasto. Przelać masę do
blachy i piec ok. 30 min. w temp. 180 st. C.
Gdy ciasto ostygnie przeciąć je na dwa blaty i oba nasączyć przygotowaną wodą z cytryną i cukrem.
Schłodzoną kremówkę ubić wraz ze śmietan-fixami i cukrem pudrem. Gdy będzie już gotowa odłożyc 1/3 masy do innego naczynia.
Dobrze stężałą galaretkę pociąć na nieduże kwadraty i dodać do 2/3 kremu, wymieszać i wyłożyć całość na pierwszy blat ciasta. Przykryć drugim blatem, a na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Udekorować ciasto malinami i schłodzić.
Kontrola jakości :) |
Smacznego :)
masz absolutną rację, wpadamy w szał eksperymentowania i szukania nowości i zapominamy o tradycyjnych, ale jakże dobrych przepisach, super!wygląda przecudnie:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuńwszystko pięknie fajnie, ale sztuka upieczenia biszkoptu jeszcze nigdy mi nie wyszła :(
OdpowiedzUsuńMrsOccluency, spróbuj upiec biszkopt z przepisu, który tu podałam. Sprawdziłyśmy z mamą wiele przepisów z różnymi skutkami, a z tego biszkopt wychodzi zawsze idealny. Spróbuj, w razie czego służę radą :)
Usuńbiszkopt palce lizac! :) cudowny! a w smaku pewnie jeszcze lepszy!
OdpowiedzUsuńChyba moje ulubione ciasto na lato. I pysznie smakuje z każdymi owocami bez wyjątku.
OdpowiedzUsuńTwoje wygląda bardzo apetycznie, a zdjęcie z kotkiem mówi samo za siebie :) To jak wypadła ta kontrola jakości? Mogę się domyślać że "łapki lizać" :)
Pozdrawiam cieplutko
Dziękuję urtico :) kontroler faktycznie był zachwycony, że udało mu się uszczknąć trochę słodkiego kremu :)
Usuńjej wygląda przesmacznie!
OdpowiedzUsuńHehe, kontrola jak u mnie;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)