poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Jabłecznik

  Powoli rozpoczyna się sezon na jabłka, więc żeby zrobić miejsce na nowe przetwory trzeba zużyć resztki z poprzedniego roku. Starte i zawekowane jabłka posłużyły za nadzienie do pysznego jabłecznika. Długo szukałam idealnego dla mnie przepisu na to popularne ciasto, aż w końcu mi się udało :D Strona internetowa bloga, z którego korzystałam wygasła, więc nie podam linka, ale przepis na ciasto owszem :)








Składniki na blachę o wym. 22x33 cm.:
  • duży słoik utartych jabłek, bądź jabłkowego musu, albo startych świeżych jabłek
  • 0,5 kg mąki
  • 1 małe opak. proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru
  • 1 margaryna (250g)
  • 4 jajka
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • szczypta soli
  • cynamon
  • cukier puder


  Z mąki, połowy cukru, proszku do pieczenia, 4 żółtek, margaryny, cukru waniliowego, śmietany i soli zagnieść jednolite ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną częścią ciasta wykleić dno blachy.

  Na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka, a na nie poskubać część pozostałego ciasta. Białka ubić na sztywną masę, dodać resztę cukru oraz cynamon. Pianę wyłożyć równomiernie na ciasto, a na nią porozrzucać kawałki ciasta, które zostało. Piec ok. 50 min. w temp 180 st. C. Po ostygnięciu można oprószyć cukrem pudrem.








Smacznego :)


9 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie :) Moja mama robiła kiedyś coś podobnego! Mega pycha :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, na taki mam apetyt. Ale chodzą ostatnio za mną serniki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serniki też są pyszne. Mam nawet kawałek w lodówce, który dostałam od babci :)

      Usuń
  3. Jabłecznik zawsze bardzo chętnie zjem! Moje ciasto z dzieciństwa :-)
    A Twój to samo cudo :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, jaka pychotka:-)Cudny:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. doskonały, ale lubię taki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. poproszę kawałek! pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak babciny! cudo, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń