Pewnie już wielu z Was zetknęło się z tym pomysłem na dość efektowne i przede wszystkim smaczne podanie kurczaka. Ja również już od jakiegoś czasu chciałam przygotować to danie, ale przepis znaleziony w gazetce "Obiad w pół godziny" nr 11/2010, musiał nabrać mocy prawnej zanim się za niego zabrałam :) I cóż mogę powiedzieć, danie jest baaardzo proste w wykonaniu, robi wspaniałe wrażenie i świetnie smakuje. Można je urozmaicić surówkami, dodatkiem warzyw lub ulubionym sosem, np. czosnkowym. Ja przygotowałam fasolkę szparagową z bułeczką i było pysznie. Polecam! :)
Składniki na 2 porcje:
- pojedynczy filet z kurczaka
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 plastry sera żółtego
- sól, pieprz
- przyprawa do kurczaka
- jajko
Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i przeciąć w poprzek na pół. Każdą z części delikatnie rozbić i oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka z obu stron.
Rozmrożone ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na dwie części. Na każdej z nich położyć po jednym kawałku kurczaka, a na nim jeden plasterek żółtego sera.
Ciasto po bokach kurczaka pociąć na paseczki (6-7 paseczków) i tak jak na zdjęciach poniżej, zaplatać je na zmianę pozostawiając niewielkie przerwy między paseczkami.
Wierzch każdego kawałka posmarować obficie rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 20 min. w temp. 200 st. C, aż ciasto się zarumieni.
Smacznego :)
Ale świetny plan, tak kiedyś zrobię :)
OdpowiedzUsuńEfektownie i na pewno bardzo dobre :-) Muszę też tak zawinąć kurczaka ;-)
OdpowiedzUsuńCzy aby taki kurczaczek nie rozmoczy zbytnio ciasta? Czy pozostaje ono chrupkie i takie francuskie zarówno na wierzchu jak i chociaż połowicznie- na spodzie?
OdpowiedzUsuńU góry ciasto jest zdecydowanie bardzo chrupiące, z kolei spód faktycznie już taki nie jest. Zachowuje się trochę jak ciasto w tarcie. Jednak jeśli ukroi się kawałek i zje wszystkie warstwy na raz zupełnie nie przeszkadza to, że dół nie jest tak chrupki jak góra.
UsuńBardzo fajny przepis - prosty i szybki w przygotowaniu, a danie wygląda super apetycznie
OdpowiedzUsuń:-). Zachowuję do wypróbowania! :-)
Od xxx czasu zabieram się do takiego typu dania i zawsze coś staje mi na przeszkodzie, ale koniec!!! Choćby się waliło i paliło na dniach przygotuję to według Twojego przepisu bo wygląda obłędnie!!!
OdpowiedzUsuńPS. Dziękuję za miły komentarz i zapraszam ponownie!
Ha, a więc nie tylko rogaliki francuskie ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis! :)
Dziewczyny dziękuje za komentarze, bardzo się cieszę, że przepis Wam się spodobał. Patrycjo, daj znać jak wyszło :)
OdpowiedzUsuńswietny pomysl na kurczaka! ciekawa jestem jego smaku w takim ciescie :)
OdpowiedzUsuńprzepyszny pomysł na kurczaka
OdpowiedzUsuńpycha!:) uwielbiam drób i ciasto francuskie:)
OdpowiedzUsuńPierś na pewno pozostaje soczysta,świetny pomysł, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń