wtorek, 28 sierpnia 2012

Biszkopt z kremem i malinami

  Klasyczny biszkopt z kremówką, galaretką i malinami jak zawsze spisał się doskonale. Czasami warto postawić na coś sprawdzonego i ewentualnie zaszaleć z dodatkami :) Takie ciasto sprawdza się świetnie zwłaszcza latem, gdy nie chcemy nic ciężkiego i zamulającego. Biszkopt jest lekki i delikatny, a trochę kwaskowate maliny przełamują jego słodycz :)







Składniki na blachę o wym. 22x33 cm.:
 
Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 opak. cukru waniliowego
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
 Krem:
  • 0,5 l śmietany kremówki 36%
  • 2 śmietan-fixy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe
 Dodatkowo:
  • 0,5 szkl. wody + sok z połowy cytryny + 1 łyżeczka cukru do nasączenia ciasta
  • maliny do dekoracji


  Na początku warto zrobić galaretkę, aby dobrze stężała. Dwie paczki galaretki rozpuścić w trzech szklankach wody, wymieszać, poczekać aż ostygnie i wstawić do lodówki.

  Następnie należy upiec ciasto. Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy i zmiksować, aż piana będzie błyszczeć. Nadal miksując dodać żółtka. Na koniec wsypać przesiane obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie łyżką wmieszać je w ciasto. Przelać masę do blachy i piec ok. 30 min. w temp. 180 st. C.

  Gdy ciasto ostygnie przeciąć je na dwa blaty i oba nasączyć przygotowaną wodą z cytryną i cukrem.
Schłodzoną kremówkę ubić wraz ze śmietan-fixami i cukrem pudrem. Gdy będzie już gotowa odłożyc 1/3 masy do innego naczynia. 

  Dobrze stężałą galaretkę pociąć na nieduże kwadraty i dodać do 2/3 kremu, wymieszać i wyłożyć całość na pierwszy blat ciasta. Przykryć drugim blatem, a na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Udekorować ciasto malinami i schłodzić.




Kontrola jakości :)


 Smacznego :)



9 komentarzy:

  1. masz absolutną rację, wpadamy w szał eksperymentowania i szukania nowości i zapominamy o tradycyjnych, ale jakże dobrych przepisach, super!wygląda przecudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko pięknie fajnie, ale sztuka upieczenia biszkoptu jeszcze nigdy mi nie wyszła :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MrsOccluency, spróbuj upiec biszkopt z przepisu, który tu podałam. Sprawdziłyśmy z mamą wiele przepisów z różnymi skutkami, a z tego biszkopt wychodzi zawsze idealny. Spróbuj, w razie czego służę radą :)

      Usuń
  3. biszkopt palce lizac! :) cudowny! a w smaku pewnie jeszcze lepszy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba moje ulubione ciasto na lato. I pysznie smakuje z każdymi owocami bez wyjątku.
    Twoje wygląda bardzo apetycznie, a zdjęcie z kotkiem mówi samo za siebie :) To jak wypadła ta kontrola jakości? Mogę się domyślać że "łapki lizać" :)
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję urtico :) kontroler faktycznie był zachwycony, że udało mu się uszczknąć trochę słodkiego kremu :)

      Usuń
  5. Hehe, kontrola jak u mnie;)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń