środa, 22 sierpnia 2012

Pierś z kurczaka w cieście francuskim

  Pewnie już wielu z Was zetknęło się z tym pomysłem na dość efektowne i przede wszystkim smaczne podanie kurczaka. Ja również już od jakiegoś czasu chciałam przygotować to danie, ale przepis znaleziony w gazetce "Obiad w pół godziny" nr 11/2010, musiał nabrać mocy prawnej zanim się za niego zabrałam :) I cóż mogę powiedzieć, danie jest baaardzo proste w wykonaniu, robi wspaniałe wrażenie i świetnie smakuje. Można je urozmaicić surówkami, dodatkiem warzyw lub ulubionym sosem, np. czosnkowym. Ja przygotowałam fasolkę szparagową z bułeczką i było pysznie. Polecam! :)








Składniki na 2 porcje:
  • pojedynczy filet z kurczaka
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 plastry sera żółtego
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • jajko


  Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i przeciąć w poprzek na pół. Każdą z części delikatnie rozbić i oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka z obu stron.

  Rozmrożone ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na dwie części. Na każdej z nich położyć po jednym kawałku kurczaka, a na nim jeden plasterek żółtego sera.

  Ciasto po bokach kurczaka pociąć na paseczki (6-7 paseczków) i tak jak na zdjęciach poniżej, zaplatać je na zmianę pozostawiając niewielkie przerwy między paseczkami.






Wierzch każdego kawałka posmarować obficie rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 20 min. w temp. 200 st. C, aż ciasto się zarumieni. 




Smacznego :)




12 komentarzy:

  1. Ale świetny plan, tak kiedyś zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Efektownie i na pewno bardzo dobre :-) Muszę też tak zawinąć kurczaka ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy aby taki kurczaczek nie rozmoczy zbytnio ciasta? Czy pozostaje ono chrupkie i takie francuskie zarówno na wierzchu jak i chociaż połowicznie- na spodzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U góry ciasto jest zdecydowanie bardzo chrupiące, z kolei spód faktycznie już taki nie jest. Zachowuje się trochę jak ciasto w tarcie. Jednak jeśli ukroi się kawałek i zje wszystkie warstwy na raz zupełnie nie przeszkadza to, że dół nie jest tak chrupki jak góra.

      Usuń
  4. Bardzo fajny przepis - prosty i szybki w przygotowaniu, a danie wygląda super apetycznie
    :-). Zachowuję do wypróbowania! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Od xxx czasu zabieram się do takiego typu dania i zawsze coś staje mi na przeszkodzie, ale koniec!!! Choćby się waliło i paliło na dniach przygotuję to według Twojego przepisu bo wygląda obłędnie!!!

    PS. Dziękuję za miły komentarz i zapraszam ponownie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ha, a więc nie tylko rogaliki francuskie ;)

    Ciekawy przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziewczyny dziękuje za komentarze, bardzo się cieszę, że przepis Wam się spodobał. Patrycjo, daj znać jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  8. swietny pomysl na kurczaka! ciekawa jestem jego smaku w takim ciescie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. przepyszny pomysł na kurczaka

    OdpowiedzUsuń
  10. pycha!:) uwielbiam drób i ciasto francuskie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pierś na pewno pozostaje soczysta,świetny pomysł, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń