Do niedzielnej, rodzinnej kawki powstało ciasto z kakao i kokosem. Pyszne połączenie, nie tylko dla kokosożerców :p! Przepis znalazłam w zeszycie mojej mamy i zdziwiłam się, że jeszcze go nie robiłam, ale jak to mówią co się odwlecze to nie uciecze :)
Składniki na blachę o wym. 22x22 cm:
- 1 margaryna (250g)
- 1 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki ciemnego kakao
Margarynę pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do rondelka, aby się rozpuszczała, dodać cukry oraz kakao, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.Gdy się zagotuje zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- 1 szkl. mąki
- 1 jajko
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do wystudzonej kakaowej masy dodać mąkę, jajko, żółtka oraz proszek do pieczenia, całość zmiksować i wylać do wyłożonej pergaminem blaszki.
- 5 białek
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200g wiórek kokosowych
Białka ubić na sztywną masę (ze szczyptą soli), dodać cukier, mąkę ziemniaczaną oraz wiórki, wymieszać i wyłożyć na masę kakaową. Piec ok. 45 min. w temp. 180 st. C. Trzeba uważać, aby beza nie przypaliła się od góry, więc lepiej postawić ciasto na niższym piętrze w piekarniku.
Smacznego :)
jedno z moich ukochanych ciast.
OdpowiedzUsuńmatko! znaczy Kruszyno, jak ja lubię kokosanki! uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńMniam! to jest idealne połączenie:) wieki nie jadłam tego ciasta
OdpowiedzUsuńKupiliśmy ostatnio wiórki kokosowe, które mieliśmy dodać do kurczaka, ale.. chyba dodamy je do ciacha!
OdpowiedzUsuńsmakowite ciacho! lubię takie niedzielne popołudnia ze słodkościami i kawą :)
OdpowiedzUsuńNie powinnam była tu wchodzić o tej godzinie :) Ale bym zjadła!
OdpowiedzUsuńTo moje ulubione połączenie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kokos! ale mam ochotę na kawałeczek takiego ciasta :)
OdpowiedzUsuńoo dobry plan, moja mama też je robiła :)
OdpowiedzUsuńTeż ostatnio oszalałam na punkcie kokosu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co kokosowe!
OdpowiedzUsuń