Ale dziś mamy okropną pogodę, najpierw przez pół dnia lało jak z cebra, a jak przestało padać to zaczęło wiać tak, że głowę urywa. Na taką pogodę najlepszy jest szybki i ciepły obiadek. Polecam krem z cukinii i pomidorów, ponieważ jest gęsty i pożywny, a zarazem delikatny i lekkostrawny. Warzywa, które użyłam do przygotowania go w całości pochodzą z naszego ogródka, czyli dokładnie wiem co jem! :) Zupę można podać z grzankami, chlebkiem, albo groszkiem ptysiowym, jak kto lubi. Przepis podpatrzyłam tutaj i od razu ugotowałam podwójną porcję, tylko delikatnie dostosowując przepis do swoich potrzeb. Polecam! :)
Składniki na 4 spore porcje:
- 2 nieduże marchewki
- 1 mała pietruszka
- 1 średni por
- szczypta lubczyku (dałam kilka listków świeżego, ewentualnie można dodać kilka kropel maggi)
- łyżeczka oliwy
- sól
Pozostałe składniki:
- 1 duża cukinia
- 2 spore pomidory
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- lubczyk (dałam świeży), bazylia (również dałam świeżą), tymianek (suszony), sól
Najpierw należy przygotować bulion: 2,5 szklanki wody zagotować, wrzucić do niej pokrojone w kostkę warzywa, dodać zioła oraz oliwę, przykryć i gotować do miękkości.
W czasie, gdy bulion się gotuje, obrać i pokroić cukinię w kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę i pokroić w ósemki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić cebulę i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć, a po chwili dodać cukinię, sól oraz bazylię, całość wymieszać, przykryć i dusić, aż cukinia zacznie mięknąć. Wtedy dorzucić pomidory, wymieszać i znów chwilę poddusić. Na koniec dodać lubczyk oraz tymianek.
W ten sposób przygotowane warzywa wrzucić do ugotowanego bulionu. Całość wymieszać i zmiksować, najlepiej nie za mocno, tylko tak, żeby zostały kawałeczki warzyw.
Smacznego :)
Ooo świetny pomysł, akurat mam warzywka w lodówce :) Dzięki za inspirację :D
OdpowiedzUsuńfajne połączenie:) tyle, że ja zup nie jadam
OdpowiedzUsuńzupy to temat przeze mnie nie rozpracowany, chyba się będę posiłkować Twoim przepisem:)
OdpowiedzUsuńRobiłam krem z cukinii i go lubię, ale wersji pomidorowej nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń