poniedziałek, 6 stycznia 2014

Sałatka z kapustą pekińską

  Jeśli chodzi o sałatki to ostatnio bardzo lubię je robić po swojemu, z tego co mi najbardziej smakuje i na co mam aktualnie ochotę. Czasami delikatnie przerabiam stare, sprawdzone przepisy, a innymi razy wrzucam do miski to co akurat mam pod ręką (tzn. w lodówce, czy spiżarce). Sałatka z kapustą pekińską powstała ze względu na zapomnianą i już delikatnie więdnącą kapustę, a reszta składników to już moja ułańska fantazja, choć nic oryginalnego się tam nie znalazło, ot standardowe warzywa, których używamy na co dzień, ale całość wyszła bardzo smacznie, więc śmiało dzielę się przepisem :)




Składniki: 
  • 0,5 średniej kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średni por (jego biała część)
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 0,5 puszki groszku
  • 0,5 dużego słoika ogórków konserwowych
  • majonez
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy


  Kapustę i por kroimy w piórka, natomiast paprykę i ogórki w kostkę (ogórki przed wrzuceniem do sałatki odciskamy na sitku). Kukurydzę oraz groszek, odsączamy z zalewy i płuczemy pod bieżącą wodą, czekamy aż obcieknie. Wszystkie warzywa łączymy w misce, dodajemy majonez oraz przyprawy, całość mieszamy i odstawiamy na chwilę do "przegryzienia".






Smacznego :)



17 komentarzy:

  1. Świetna sałatka, mniam :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham kapustkę pekińską:) robię ją nieco inaczej, ale twoja wersja bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pekinka moja ulubiona sałatka zimą. Dałaś do niej wszystko to co lubię i kolorki które lubię ha ha :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. idealna do pracy!:) i jaka kolorowa:)

    OdpowiedzUsuń
  5. też kocham sałatki! :D
    Twoja prezentuje się super, można byłoby dodać do niej jakieś jajko na twardo ;)
    Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci, że zastanawiałam się właśnie nad dodaniem jajka na twardo, ale w ostateczności zrezygnowałam :p może następnym razem... :)

      Usuń
  6. mmm pekińska... już za nią zatęskniłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ha, akurat mam pół łebka, czyli do zrobienia;)

    OdpowiedzUsuń
  8. najlepszy klasyk pod słońcem <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Z jajkiem na twardo faktycznie mogłoby być dobre, a ja za to odejmę groszek i chętnie się poczęstuję taką sałatką-surówką do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. a kupiłam wczoraj kapustę pekińską :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow jakie piękne kolorki ! Zrobię ją na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszna sałatka.Do łatwego pokrojenia warzyw nadaje się dobrze hebel Borner.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń