wtorek, 12 kwietnia 2011

Ślimaczki z budyniem

  Zastanawiałam się nad drugim śniadaniem na jutrzejszy dzień i na blogu Herbaciane fusy... wpadł mi w oko przepis na drożdżowe bułeczki z budyniem. Łatwe, a zarazem dość oryginalne ślimaczki. Zrobiłam, spróbowałam i polecam. Bułeczki są mięciutkie, pachnące i bardzo budyniowe. Taka odrobina słodkości na ponury i deszczowy wieczór. Do tego kubek ciepłego mleka i nawet wiatr za oknem nie jest taki straszny :)










Składniki na ok. 30 niedużych bułeczek:
  • 40 g świeżych drożdży
  • 0,5 szkl. ciepłego mleka
  • 0,5 kg mąki
  • 100 g stopionej margaryny 
  • 2 całe jajka
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru
  • mały cukier waniliowy
  • szczypta soli
na nadzienie:
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 3 szkl. mleka

 
 
  Najpierw najlepiej zrobić budyń, aby miały czas ostygnąć. Zrobić go wg przepisu na opakowaniu, ale tylko w 3 szklankach mleka. Gdy budyń stygnie zabrać się za ciasto.

  Drożdże rozkruszyć do miseczki, zalać je ciepłym mlekiem, dosypać łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki. Wszystko dokładnie rozmieszać, tak aby drożdże się rozpuściły, odstawić rozczyn do wyrośnięcia.

  Mąkę przesiać do miski, wlać do niej wyrośnięty rozczyn oraz ostudzoną margarynę, wbić jajka i żółtko (białko które zostało wykorzystałam do posmarowania bułeczek tuż przed włożeniem do piekarnika). Wsypać do tego cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić jednolite i sprężyste ciasto. Odstawić je do wyrośnięcia.

  Gdy ciasto podwoi objętość podzielić jena dwie porcje, każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wym. ok. 20x30 cm. Na prostokącie rozsmarować budyń, zwinąć ciasto jak roladę i pokroić je na plastry o grubości ok 2 cm. To samo zrobić z drugim prostokątem. Powstałe plastry kłaść na blachę, posmarować białkiem.

  Piec w temp. 180 st. C przez ok. 20-25 minut.


  Smacznego :)

 

11 komentarzy:

  1. kruszyno, fajne te ślimaczki! dobre nie tylko na śniadanie:)pozdrawiam cieplutko, u nas jest wyjątkowo słonecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dobre towarzystwo, kawka i przede wszystkim te bułeczki to dobry pomysł na rozpoczęcie dnia

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowne te ślimaczki- świetne na drugie śniadanko;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam wszystko z budyniem ;p Poznań niestety juz od rana pochmurny :( te ślimaczki na pewno poprawią nastrój :)

    OdpowiedzUsuń
  5. basiuP - dziękuję, zazdroszczę tego słoneczka, ja już się nie mogę doczekac prawdziwej słonecznej i ciepłej wiosny :)

    kulinarne-smaki- masz rację te trzy składniki to dobry sposóbna dobry dzień :)

    Panno Malwinno- dziękuję, już niedługo się to okaże:)

    DaisyDukes- ja także jestem fanką budyniu:) a na środkowym pomorzu również pochmurno i niezbyt przyjemnie, ale jakoś przetrzymamy i kiedyś doczekamy się słoneczka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. z budyniem są przepyszne! to smaki dzieciństwa :)

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  7. Kruszynko pięknie te ślimaczki u Ciebie.
    U nas, na bardzo Dolnym Śląsku też pochmurno, deszczowo, wietrznie i do tego bardzo zimno, bo tylko 5 stopni. Także taki ślimaczek z gorącą kawą albo mlekiem byłby idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A jeszcze muszę Ci powiedzieć Kruszynko, bo właśnie przeczytałam że Ty z Pomorza, że całkiem niedawno bo 3 lata temu mieszkałam właśnie w pomorskim, dokładnie okolice Kwidzyna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Paula- to prawda, mi też się budyń kojarzy z dzieciństwem, i tym jak mama robiła mi go w ulubionej miseczce z obrazkiem na dnie.. ehh wspomnienia ;P

    urtica1- to chyba dziś w całej Polsce mieliśmy jednakową pogodę, bo u nas tak samo, tylko jeszcze gratis wiatr od morza; ja mieszkam bardziej na zachód, ale mam w grupie koleżankę z Kwidzyna, więc często o nim słyszę i przez to czasami mam wrażenie jakbym tam już była :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie jestem w trakcie robienia, czekam na ciasto, które pracuje w misce, budyń stygnie, blacha przygotowana; Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu :) Daj znać czy ślimaczki smakowały :)

      Usuń