wtorek, 27 marca 2012

Ciasteczka korzenne

  Miałam dziś straszną ochotę na coś słodkiego i cynamonowego. W grudniowo-styczniowym numerze magazynu Bistro znalazłam ciekawy przepis na ciasteczka imbirowe. Lekko go zmodyfikowałam i powstały bardzo smaczne, mocno korzenne, mięciutkie ciasteczka, w sam raz do przegryzienia, kiedy tylko najdzie ochota na coś słodkiego. Polecam! :)




Składniki na ok. 45 szt.:
  • 2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 150g masła (dałam margarynę)
  • 1 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. płynnego miodu
  • 1 jajko
  • użyłam płatków migdałowych do ozdoby


  Wszystkie suche składniki (oprócz cukru) wymieszać w jednym naczyniu. W drugim naczyniu  utrzeć miękkie masło z cukrem, dolać miód i dodać jajko. Wciąż ucierając, dodawać powoli suche składniki.
Jednolitą masę wstawić na godzinę do lodówki.

  Po schłodzeniu, formować z ciasta (najlepiej lekko zmoczonymi dłońmi) nieduże kilki, kłaść je na wyłożonej pergaminem blasze i lekko spłaszczać. Piec ok. 10-12 min. w temp. 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie, ale po wystygnięciu staję się twardsze.




  Smacznego :)


 

10 komentarzy:

  1. o, widzisz , u Ciebie też imbirowo:))

    OdpowiedzUsuń
  2. takie korzenne ciasteczka mogłabym jeść zawsze! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam roznoszący się po kuchni aromat przypraw korzennych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. imbiru nie lubię, ale może w ciasteczkach by mi podpasił.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czuję ich zapach aż tutaj:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zimowe ciasteczka na wiosnę ;-) Ale takie korzenne mogę jeść przez cały rok.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasteczka korzenne <3
    Muszę je zrobić . Masz ochote się poobserwować ? :D

    http://dont--stop--believin.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. wygladają bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń