wtorek, 24 września 2013

Kremówka kokosowa

  Kremówka kokosowa to połączenie kruchego ciasta z budyniem oraz masą kokosową. Bardzo smaczne i nietrudne w wykonaniu ciacho, które zasmakuje nie tylko amatorom kokosu. Poza tym przy niewielkim wysiłku włożonym w jego zrobienie można uzyskać bardzo fajny efekt. U mnie wystąpiło ono w roli urodzinowego ciasta dla mojego dziadka i wszyscy się nim zajadali :) Przepis na to pyszne ciasto pochodzi z bloga Ola in the Kitchen :)






Składniki na blachę o wym.: 22x33 cm:

Ciasto:
  • 3 szkl. mąki
  • 150g masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń:
  • 3 budynie waniliowe
  • 1 litr mleka

Masa kokosowa:
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 150g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
  • 300g wiórków kokosowych

Polewa:
  • ok. 70-80g czekolady (u mnie gorzka)
  • kilka łyżek mleka


   Ciasto: mąkę wsypujemy do miski wrzucamy do niej schłodzone i pocięte na mniejsze kawałki masło. Palcami rozcieramy masło i mieszamy je z mąką (jakbyśmy robili kruszonkę). Następnie dodajemy cukier, całe jajka oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy dłońmi i zagniatamy ciasto. Wkładamy je na chwilę do lodówki.

  Budynie przygotowujemy na litrze mleka według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy.

  Masa kokosowa: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie do piany wsypujemy cukier i miksujemy, aż się rozpuści. W następnej kolejności nie przestając miksować dodajemy żółtka oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Na koniec wsypujemy wiórki i mieszamy dokładnie.

  Wyłożoną pergaminem lub natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blachę wyklejamy na spodzie ciastem. Na nie wykładamy gorący jeszcze budyń, a na wierzchu rozsmarowujemy dokładnie masę kokosową. Ciasto pieczemy ok. 40 min. w temp. 180 st. C. Jeśli wierzch zacznie się za mocno rumienić przykrywamy go folia aluminiową.

  Po upieczeniu przygotowujemy polewę. Na garnek z gotującą się wodą wstawiamy miskę, do niej wrzucamy połamaną na małe kawałki czekoladę, dodajemy kilka łyżek mleka i mieszając czekamy, aż się rozpuści. Szybko polewamy ciasto polewą.





 
  Smacznego :)


21 komentarzy:

  1. Jest i element czekoladowy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem ci że takiej jeszcze nie widzałam wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. budyń, kokos-czego chcieć więcej? <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie ciekawy pomysł na zastąpienie tradycyjnego tortu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. hehehe czytasz w moich myślach, właśnie wczoraj oglądałam tą kremówkę u Oli, bo też za mną chodzi:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale się zgrałyśmy :D Zrób zrób, bo naprawdę warto :))

      Usuń
  6. O rany, jakie to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kokosowa musi być przepyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. idealne na poprawę humoru w te chłody:) a kokos uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojej, ale niespodzianka :D Super, bardzo się cieszę, że smakowało i solenizant zadowolony :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakowite ciasto i pięknię zaprezentowane :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystko, to co lubię:-) Pyszności:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. oj jadłabym! aż ślinka cieknie na samą myśl :)

    OdpowiedzUsuń
  13. kokos, czyli zaś mnie kupiłaś;p
    do tego u Ciebie zawsze jest dobre ciacho i do tego łatwe ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fani kokosu łączmy się! :D I o to chodzi, żeby było szybko, prosto i smacznie :))

      Usuń
  14. Na jesienną deprechę idealne ciasto :) Uwielbiam połączenie kokosa i kremu... Kusisz :)

    OdpowiedzUsuń