poniedziałek, 2 września 2013

Ciasto z jabłkami i kokosem

  Ależ się dziś zrobiło jesiennie, aż ciężko uwierzyć, że dopiero wczoraj skończyły się wakacje. Wpasowałam się trochę w ten jesienny klimat i upiekłam pyszne, wilgotne ciasto z jabłkami, kokosem i cynamonem (przepis podpatrzony u pieczarki mysi), ale liczę na to, że synoptycy się nie mylą i jeszcze zrobi się trochę cieplej niż ta słotna pogoda zagości u nas na dobre :)






Składniki:
  • 3 średnie jabłka
  • 1 pełna szkl. mąki
  • 1 szkl. wiórek kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 2 duże jajka
  • 2/3 szkl. cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżki Malibu (bądź rumu lub wódki)


  Dwa jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz cynamon mieszamy ze sobą. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę, dodajemy do niej olej oraz alkohol, miksujemy. Nie przestając miksować dodajemy po łyżce suche składniki. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję wrzucamy do niego pokrojone w kostkę jabłka i delikatnie łyżką wszystko mieszamy.

  Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej wiórkami kokosowymi tortownicy. Trzecie jabłko kroimy na cieniutkie plasterki i układamy ściśle, tak aby na siebie zachodziły na wierzchu ciasta. Wierzch możemy posypać dodatkowo cynamonem. Pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 1h. Po przestudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem.





   
  Smacznego :)


19 komentarzy:

  1. Kurcze, jabłka z kokosem to jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiejsza pogoda trochę mnie przestraszyła... nie chcę jeszcze takiej ponurej aury. Także mam nadzieję, że prognozy się sprawdzą i poczujemy nadal letnie słońce :-)
    A ciasto bardzo mi się podoba. Wszystkie smaki, które wielbię :D

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowne, pyszne, pachnące, domowe ciacho:) mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie pięknie puszyste ciasto! Chętnie bym się poczęstowała!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobię na pewno. :-)
    Z szarą renetą musi być wyborne.

    OdpowiedzUsuń
  6. ciacho pyszne - kojarzy się właśnie z jesienią, ale mam nadzieję, że pogoda się utrzyma:) ja mam w planach ciacho z malinami, ale czasu mi brak na nie:P

    OdpowiedzUsuń
  7. ścisnęło mnie w żołądku jak to zobaczyłam:) z głodu oczywiście i chęci skosztowania;) a zrobi się cieplej! u mnie dziś słonko i 20 stopni, nie licząc wieczoru:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jabłka+ cynamon= połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. przepis jak dla mnie, zapisuję;))

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja, nie dopuszczam do siebie myśli, że idzie jesień. A ciacho to ja chętnie zjem ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. To ciasto wygląda pysznie! Mam wielką ochotę wypróbować:) tylko czy da się zrobić na blaszce, takiej większej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że możesz je zrobić w większej blaszce, wystarczy zwiększyć ilość składników :) Ja je robiłam w tortownicy o średnicy 21cm :)

      Usuń
  12. Tego ciasta muszę spróbować :) to połączenie smaków musi być obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Tego ciasta muszę spróbować :) to połączenie smaków musi być obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy wyjdzie bez kokosa ewentualnie czym mogę go zastąpić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że spokojnie można zrezygnować z wiórek kokosowych. A jeśli chcesz je czymś zastąpić to proponuję sypki mak, albo posiekane drobno orzechy, np. włoskie :)

      Usuń