Ależ się dziś zrobiło jesiennie, aż ciężko uwierzyć, że dopiero wczoraj skończyły się wakacje. Wpasowałam się trochę w ten jesienny klimat i upiekłam pyszne, wilgotne ciasto z jabłkami, kokosem i cynamonem (przepis podpatrzony u pieczarki mysi), ale liczę na to, że synoptycy się nie mylą i jeszcze zrobi się trochę cieplej niż ta słotna pogoda zagości u nas na dobre :)
Składniki:
- 3 średnie jabłka
- 1 pełna szkl. mąki
- 1 szkl. wiórek kokosowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 2 duże jajka
- 2/3 szkl. cukru
- 6 łyżek oleju
- 3 łyżki Malibu (bądź rumu lub wódki)
Dwa jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz cynamon mieszamy ze sobą. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę, dodajemy do niej olej oraz alkohol, miksujemy. Nie przestając miksować dodajemy po łyżce suche składniki. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję wrzucamy do niego pokrojone w kostkę jabłka i delikatnie łyżką wszystko mieszamy.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej wiórkami kokosowymi tortownicy. Trzecie jabłko kroimy na cieniutkie plasterki i układamy ściśle, tak aby na siebie zachodziły na wierzchu ciasta. Wierzch możemy posypać dodatkowo cynamonem. Pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 1h. Po przestudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
wygląda pysznie\:)
OdpowiedzUsuńKurcze, jabłka z kokosem to jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńDzisiejsza pogoda trochę mnie przestraszyła... nie chcę jeszcze takiej ponurej aury. Także mam nadzieję, że prognozy się sprawdzą i poczujemy nadal letnie słońce :-)
OdpowiedzUsuńA ciasto bardzo mi się podoba. Wszystkie smaki, które wielbię :D
cudowne, pyszne, pachnące, domowe ciacho:) mniam mniam
OdpowiedzUsuńJakie pięknie puszyste ciasto! Chętnie bym się poczęstowała!:)
OdpowiedzUsuńZrobię na pewno. :-)
OdpowiedzUsuńZ szarą renetą musi być wyborne.
ciacho pyszne - kojarzy się właśnie z jesienią, ale mam nadzieję, że pogoda się utrzyma:) ja mam w planach ciacho z malinami, ale czasu mi brak na nie:P
OdpowiedzUsuńścisnęło mnie w żołądku jak to zobaczyłam:) z głodu oczywiście i chęci skosztowania;) a zrobi się cieplej! u mnie dziś słonko i 20 stopni, nie licząc wieczoru:)
OdpowiedzUsuńJabłka+ cynamon= połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńprzepis jak dla mnie, zapisuję;))
OdpowiedzUsuńMniam ale pyszności :))
OdpowiedzUsuńJa, nie dopuszczam do siebie myśli, że idzie jesień. A ciacho to ja chętnie zjem ;D
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda pysznie! Mam wielką ochotę wypróbować:) tylko czy da się zrobić na blaszce, takiej większej?
OdpowiedzUsuńJasne, że możesz je zrobić w większej blaszce, wystarczy zwiększyć ilość składników :) Ja je robiłam w tortownicy o średnicy 21cm :)
UsuńTego ciasta muszę spróbować :) to połączenie smaków musi być obłędne :)
OdpowiedzUsuńTego ciasta muszę spróbować :) to połączenie smaków musi być obłędne :)
OdpowiedzUsuńCzy wyjdzie bez kokosa ewentualnie czym mogę go zastąpić ?
OdpowiedzUsuńMyślę, że spokojnie można zrezygnować z wiórek kokosowych. A jeśli chcesz je czymś zastąpić to proponuję sypki mak, albo posiekane drobno orzechy, np. włoskie :)
Usuń