środa, 18 września 2013

Owsiane ciasteczka

  W mojej kuchni na półce stoi słoik na ciastka domowej roboty. Staram się, aby był zawsze pełny, żebym w razie nagłej potrzeby mogła do niego sięgnąć. Tym razem uzupełniłam zapasy chrupańcami owsianymi z przepisu Doroty z Moich Wypieków. Oczywiście na Dorotkę i jej przepisy zawsze można liczyć :) ciasteczka są przepyszne, bardzo chrupiące i dość mocno słodkie, co mnie akurat cieszy, ale jeśli ktoś woli mniej słodkie wypieki można trochę zmniejszyć ilość cukru. Ciastka świetnie sprawdzają się również jako przekąska do pracy, osobiście to sprawdziłam :))






Składniki na ok.35 szt.:
  • 200g miękkiego masła
  • 1 szkl. białego, drobnego cukru
  • 1/4 szkl. brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szkl. mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2,5 szkl. płatków owsianych górskich (u mnie 1,5 szkl. górskich i 1 szkl. błyskawicznych)



  Miękkie masło ucieramy, aż stanie się jasne i puszyste, wtedy dodajemy biały cukier i miksujemy.  Następnie wsypujemy brązowy cukier, miksujemy. Wbijamy całe jajko i miksujemy. Wszystkie pozostałe suche składniki mieszamy, dodajemy do masy i miksujemy.

  Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy spłaszczone nieduże kulki z ciasta. Między ciastkami warto zostawić duże przerwy, ponieważ podczas pieczenia bardzo rozrastają się na boki. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 15-17 min., aż się zarumienią. 







  Smacznego :)


17 komentarzy:

  1. owsiane należą do moich ulubionych i można do nich dorzucić to co się lubi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym taką przekąskę do pracy:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne wyszły:) kochamy ciasteczka owsiane:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Też je robiłam parę razy :-) ale taki słoiczek oznaczałby otyłość bo byłby cały czas pusty;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem wielką miłośniczką owsianych ciastek! A Twoje wyglądają bardzo apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja uwielbiam wszelakie cistka domowej roboty :)) Takie jak Twoje również kiedyś robiłam i były przepyszne! :) Szybciutko zniknęły z blaszki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale superowe! uwielbiam owsiane ciastka ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają pysznie i są na pewno zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chrupałabym. No i owsiane zawsze trochę zdrowsze

    OdpowiedzUsuń
  10. ciastka fantastyczne!! dawno nie piekłam żadnych ;/

    OdpowiedzUsuń
  11. Widzę, że ciasteczkowo nam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. fajne ciasteczka i można je spakowa na drugie śniadanie do szkoły, super

    OdpowiedzUsuń
  13. heheheh, jak Ty czytasz w moich myślach...albo buzi?:D mówię dziś do mojego, że muszę zrobić owsiane, do kakao...wieczorkami a tu przeglądam blogi i Ty....;D

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie ciasteczka :) Lubię je podjadać w pracy :) !

    OdpowiedzUsuń
  15. Ostatnio też takie piekłam, magia prostoty prawda? Zawsze pyszne i w dodatku zdrowe :) Można je wcinać bez wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń