środa, 20 listopada 2013

Ciastka francuskie z bakaliami

  Przepis na te ciasteczka z ciasta francuskiego z bakaliami jest bardzo luźny i można powiedzieć, że na oko. Powstał z połączenia kilku znalezionych w internecie inspiracji oraz tego co akurat miałam w spiżarce. Ale nie znaczy to, że ciasteczka są złe, o nie są bardzo smaczne, tylko dają duże pole do popisu własnej inwencji, jak to często bywa  w przepisach z użyciem ciasta francuskiego. Spróbujcie, warto czasem pokombinować :)





Składniki na 12 szt.
  • opak. ciasta francuskiego (450g)
  • 1 jajko
 Bakalie (u mnie):
  • orzechy włoskie
  • migdały
  • suszone daktyle
  • suszone śliwki
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • suszona żurawina
  • suszone morele
  • 1 łyżka cukru trzcinowego (niekoniecznie)
  • cukier puder do posypania

  Ciasto francuskie dzielimy na 12 równych kwadratów (moje składało się z 6 prostokątnych płatów, więc tylko każdy z nich podzieliłam na pół).

  W sporej misce mieszamy posiekane bakalie wybrane wg uznania. Dodajemy do nich czubatą łyżkę cukru trzcinowego (ale tylko jeśli lubimy słodkie wypieki, ponieważ suszone owoce same w sobie są dość słodkie) i surowe żółtko, mieszamy. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę (przed ubiciem odlewamy odrobinkę, żeby móc nim sklejać ciastka) i również dodajemy do bakalii.  

  Na środku każdego kawałka ciasta kładziemy czubatą łyżkę nadzienia i sklejamy (przy pomocy surowego białka) przeciwległe rogi kwadratu, tak aby powstała zamknięta koperta. Przed włożeniem do piekarnika ciasteczka można posmarować mlekiem. Pieczemy je ok. 20-25 min. w temp. 180 st. C, aż się zarumienią. Po upieczeniu i delikatnym przestudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.





  Smacznego :)


12 komentarzy:

  1. Moje ulubione bakalie :) Chętnie zjadłabym takie ciasteczko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie szybkie ciacha bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To prawda, z ciasta francuskiego można wyczarować wiele pyszności, nie tylko na słodko. I za to je lubię, że daje tyle możliwości.
    Twoje ciasteczka prezentują się bardzo apetycznie :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. ślinka cieknie do samej ziemi:) mniam mniam mniamm

    OdpowiedzUsuń
  5. eee właśnie takie kombinowane są pyszne!
    Ciasto to uwielbiam, bakalie też-to muuusi być pyszne! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. uweilbiam nadzienia z orzechami ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. dobrze, że kombinowałaś, ja sama często tak robię, raz wyjdzie, piŃĆ razy nie, ale cóż...człowiek się uczy;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne :) ! Akurat mam 2 ciasta francuskie w lodówce więc na pewno zrobię :) !

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ciasto francuskie, pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super ciacha, przypominają rogi obfitości z tym co najlepsze w środku :D

    OdpowiedzUsuń