Przepis na te ciasteczka z ciasta francuskiego z bakaliami jest bardzo luźny i można powiedzieć, że na oko. Powstał z połączenia kilku znalezionych w internecie inspiracji oraz tego co akurat miałam w spiżarce. Ale nie znaczy to, że ciasteczka są złe, o nie są bardzo smaczne, tylko dają duże pole do popisu własnej inwencji, jak to często bywa w przepisach z użyciem ciasta francuskiego. Spróbujcie, warto czasem pokombinować :)
Składniki na 12 szt.
- opak. ciasta francuskiego (450g)
- 1 jajko
Bakalie (u mnie):
- orzechy włoskie
- migdały
- suszone daktyle
- suszone śliwki
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- suszona żurawina
- suszone morele
- 1 łyżka cukru trzcinowego (niekoniecznie)
- cukier puder do posypania
Ciasto francuskie dzielimy na 12 równych kwadratów (moje składało się z 6 prostokątnych płatów, więc tylko każdy z nich podzieliłam na pół).
W sporej misce mieszamy posiekane bakalie wybrane wg uznania. Dodajemy do nich czubatą łyżkę cukru trzcinowego (ale tylko jeśli lubimy słodkie wypieki, ponieważ suszone owoce same w sobie są dość słodkie) i surowe żółtko, mieszamy. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę (przed ubiciem odlewamy odrobinkę, żeby móc nim sklejać ciastka) i również dodajemy do bakalii.
Na środku każdego kawałka ciasta kładziemy czubatą łyżkę nadzienia i sklejamy (przy pomocy surowego białka) przeciwległe rogi kwadratu, tak aby powstała zamknięta koperta. Przed włożeniem do piekarnika ciasteczka można posmarować mlekiem. Pieczemy je ok. 20-25 min. w temp. 180 st. C, aż się zarumienią. Po upieczeniu i delikatnym przestudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Moje ulubione bakalie :) Chętnie zjadłabym takie ciasteczko :)
OdpowiedzUsuńtakie szybkie ciacha bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńTo prawda, z ciasta francuskiego można wyczarować wiele pyszności, nie tylko na słodko. I za to je lubię, że daje tyle możliwości.
OdpowiedzUsuńTwoje ciasteczka prezentują się bardzo apetycznie :-))
ślinka cieknie do samej ziemi:) mniam mniam mniamm
OdpowiedzUsuńeee właśnie takie kombinowane są pyszne!
OdpowiedzUsuńCiasto to uwielbiam, bakalie też-to muuusi być pyszne! :D
uweilbiam nadzienia z orzechami ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńdobrze, że kombinowałaś, ja sama często tak robię, raz wyjdzie, piŃĆ razy nie, ale cóż...człowiek się uczy;)
OdpowiedzUsuńŚwietne :) ! Akurat mam 2 ciasta francuskie w lodówce więc na pewno zrobię :) !
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto francuskie, pyszności :-)
OdpowiedzUsuńSuper ciacha, przypominają rogi obfitości z tym co najlepsze w środku :D
OdpowiedzUsuń