niedziela, 24 listopada 2013

Pierogi z kaszą gryczaną

  Ostatnio jadam dość sporo różnego rodzaju kasz. A to mannę na słodko, albo jaglankę z warzywami, czy też gryczaną z gulaszem na obiad. Tę ostatnią upodobałam sobie ostatnio szczególnie, chociaż jeszcze kilka lat temu jadłam ją raczej z przymusu niż ze smakiem. Cieszę się jednak, że gust co do wyboru potraw z wiekiem się zmienia, bo kasza gryczana nie dość, że jest smaczna, ale również zdrowa. I dlatego też chętnie wypróbowałam przepis na pierogi z kaszą gryczaną znaleziony na świetnie wszystkim znanej stronie Kotlet.tv. Jedliście już kiedyś takie pierogi? Jeśli nie to spróbujcie, są naprawdę smaczne :)





Składniki na ok. 40-50 dużych szt.:

Ciasto:
  • 3 szkl. mąki
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • ok. 1/2-2/3 szkl. wody
Farsz:
  • 1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej
  • ok. 150g  twarogu
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa


   Najpierw przygotowujemy ciasto: do sporej miski wsypujemy mąkę oraz sól, robimy wgłębienie i wbijamy do niego jajko. Następnie mieszając powoli dolewamy wodę. Gdy składniki się połączą zagniatamy ciasto (jeśli jest za rzadkie dosypujemy troszkę mąki, jeśli zbyt twarde dolewamy więcej wody). 

  Następnie przygotowujemy farsz: kaszę gotujemy al dente (dojdzie podczas gotowania pierogów), a pokrojoną w kostkę cebulkę smażymy na złoto. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego ugotowaną kaszę, podsmażoną cebulę, przyprawy oraz jajko. Wszystko razem dokładnie mieszamy. 

  Ciasto rozwałkowujemy podsypując je delikatnie mąką (my lubimy grube ciasto, więc nie wałkowałam zbyt cienko, ale to już kwestia gustu), wycinamy kółka, na środek każdego nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 3 min. od wypłynięcia. Podajemy ze zezłoconą cebulką, śmietaną lub jogurtem, albo odsmażone.






  Smacznego :)


19 komentarzy:

  1. nie jadłam, ale wiele dobrego o nich słyszałam:) również się przekonałam do kaszy gryczanej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć
    Nie wiem czy juz ci pisałam, że mam nowego bloga.
    Stąd moje pytanie czy chciałabyś być dodana do jego bazy?
    Jeśli tak to zapraszam po szczegóły.

    bazafajnychblogow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierogi mogłabym jeść dosłownie ze wszytskim , a takie z kasza gryczaną bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierogi zawsze, ale to zawsze będą kojarzyły mi się z dzieciństwem ! Mogłam je jeść na śniadanie/obiad/kolację :)
    U mnie w domu do ciasta pierogowego nie dodajemy jajka, żeby było bardziej delikatne. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A my właśnie lubimy takie grube i twarde ciasto. Chociaż kilka razy robiłam też takie bez jajek :)

      Usuń
  5. Chodzą za mną, chodzą. W końcu zrobię takie smakowe pierogi z kaszą! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szkoda, że mam tak mało czasu- jest tyle super przepisów do wypróbowania! Tworzę co chwilkę nowe zakładki z przepisami, które mnie inspirują i nie wyrabiam z gotowaniem (nie mówiąc już o jedzeniu :-)) "Zakładam" i Twój przepis...Na pewno przetestuję...

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie miałam okazji takich spróbować a Twój wpis tak bardzo kusi...

    OdpowiedzUsuń
  8. ale kusisz! podesłałabyś parę takich pierożków:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jadłam nigdy takich pierogów... Ja niestety wciąż nie przepadam za gryczaną, za to bardzo się ostatnio polubiłam z kaszą jęczmienną i jaglaną - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłam pierogów z kaszą gryczaną. Brzmią bardzo ciekawie i wyglądają bardzo smacznie :) Zjadłabym kilka takich pierożków z przyjemnością!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wydają się być przepyszne ; )

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawe i warte wypróbowania połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. jadłam, jadłam...rewelacja, też polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. pyszne są! ja akurat robiłam farsz z kaszy gryczanej i grzybów, ale i z twarogiem brzmią super

    OdpowiedzUsuń
  15. ulubione pierogi całej mojej rodziny:) również niedawno robiłam:)

    OdpowiedzUsuń