wtorek, 5 listopada 2013

Szarlotka z płatkami kukurydzianymi

  Uwielbiam płatki kukurydziane, zwykłe corn flakesy, ale tylko te w czerwonej torebce. Zwykle nie zwracam uwagi na markę produktów jakie kupuję, ale w tym przypadku trzymam się jednej ulubionej. Płatki mogę jeść garściami, czy to z mlekiem, czy na sucho, używałam ich już jako dodatek do muffinek i ciasteczek, więc gdy znalazłam przepis na szarlotkę z ich dodatkiem musiałam koniecznie go wypróbować. Ciasto zrobiłam w większej tortownicy niż zalecano, więc wyszło dość płaskie, ale za to było bardziej napakowane jabłkami (od siebie dodałam jeszcze orzechy włoskie), przez to zrobiło się mocno wilgotne i ciężkie, takie typowo jesienne, syte ciasto do ciepłej herbatki :)





Składniki na tortownicę o śr. 22 cm (u mnie 25 cm):
(przepis pochodzi ze strony "Przyślij Przepis")

Masa kukurydziana:
  • 1,5 szkl. płatków kukurydzianych
  • 2 łyżki mąki
  • 8 łyżek cukru
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki masła
Ciasto:
  • 7 łyżek masła
  • 9 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 łyżek mleka
  • 2 spore jabłka
  • duża garść orzechów włoskich


  Płatki kukurydziane kruszymy (ale nie na proszek), dosypujemy mąkę, cukier oraz cynamon, na koniec dodajemy miękkie masło. Mieszamy wszystkie składniki (najlepiej rękoma), aż powstanie jednolita masa i dzielimy ją na dwie części. Jedną część wykładamy równomiernie na dno wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy.

  Aby przygotować ciasto: ucieramy miękkie masło na puch, nie przestając ucierać dodajemy cukier oraz po jednym jajku. Następnie wciąż ucierając dosypujemy po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia na zmianę dolewając po odrobinie mleka.

  Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę, orzechy siekamy, ale nie za drobno i wszystko dodajemy do ciasta, które następnie wykładamy na kukurydziany spód i przykrywamy pozostałą masą z płatków. Pieczemy ok. 50-60 min. w temp. 180 st. C.






  Smacznego :)


17 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł na szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smacznie, takiej wersji szarlotki nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zachwycająca! jeszcze takiej nie widziałam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawa szarlotka! nigdy nie robiłam ciasta z płatkami kukurydzianymi, ale po Twojej rekomendacji się chyba skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Matko ! Uwielbiam ciasta z jabłkami ! Na ciepło są najlepsze na świecie. A z płatkimi jeszcze nie próbowałam. ; ))

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurcze, takiej szarlotki nie jadłam, z orzechami w takim wydaniu chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Powiem szczerze... że Twoja szarlotka wygląda BARDZO ŁADNIE! A to naprawdę nie jest łatwe zadanie taką piękną zrobić :) Pewnie smakuje równie pysznie...

    OdpowiedzUsuń
  8. super pomysł z płatkami w szarlotce! przepis mocno intryguje

    OdpowiedzUsuń
  9. świetny dodatek w postaci płatków, nigdy nie dodawałam do ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  10. płatki kukurydziane w szarlote? mniam!

    OdpowiedzUsuń
  11. super pomysł, uwielbiam płatki kukurydziane - również oryginalne czerwone. W szarlotce widzę pierwszy raz ! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wydaje się być pyszna ; ) podziel się!

    OdpowiedzUsuń
  13. Z płatkami jeszcze nie jadłam, wygląda pysznie i tak dużo jabłek :-)i orzeszki do tego

    OdpowiedzUsuń
  14. Super propozycja! Chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawa szarlotka, wygląda wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam ciasta z dużą ilością jabłek i cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń