niedziela, 17 listopada 2013

Korzenne muffinki z żurawiną

  Podpatrzyłam na blogu u Smacznej Pyzy muffinki z suszonymi żurawinami. Nie mogłam im się oprzeć. Na zdjęciach wyglądały tak apetycznie, że od razu pobiegłam do kuchni je robić :D Dobrze, że wszystkie składniki miałam pod ręką, a muffiny robi się tak prędko. Nie zdążyłam się obejrzeć a już miałam pyszne korzenne muffinki z czerwonymi koralikami i czapą z lukru do popołudniowej herbatki. Polecam! :)






Składniki na 12 szt.:
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 1/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl. cukru (u mnie pół na pół cukier biały i trzcinowy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1 szkl. suszonej żurawiny (ja ją posiekałam na mniejsze kawałki)
  • 50g rozpuszczonego masła lub margaryny)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ok. 1 1/2 szkl. maślanki
  • kilka łyżek cukru pudru i soku z cytryny na lukier + żurawiny do dekoracji


  Wszystkie suche składniki (obie mąki, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i żurawinę) mieszamy w dużej misce. Do drugiej miski wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło, roztrzepane jajko, sok z cytryny oraz maślankę, mieszamy. Zawartość obu misek łączymy ze sobą krótko i energicznie używając do tego jedynie łyżki. Foremki na muffinki napełniamy do 3/4 ich wysokości i pieczemy w 180 st. C przez ok. 20-25 min. (aż do suchego patyczka).

  Lekko przestudzone, ale jeszcze ciepłe muffinki smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny. Wierzch obsypujemy posiekanymi żurawinami.
 





  Smacznego :)


22 komentarze:

  1. Połączenie moich smaków :) !

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne maleństwa:) porywam ze dwie do porannej kawki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Urocze są! Sama mam ochotę teraz pobiec do kuchni, szkoda że w pracy siedzę :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale smaka narobiłaś mi tymi pięknymi muffinami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muffinki wyglądają bardzo apetycznie, zjadłabym z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ojej.. one zachwycają, faktycznie! :) Jestem jak najbardziej za!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja też lubię muffiny, więc i ja polecę i porobię, heh;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudownie wyglądają :)
    Dlaczego nie mam w domu suszonej żurawiny, no dlaczego...?

    OdpowiedzUsuń
  10. fantastycznie wygląda ta posypka z żurawiny, tym bardziej w połączeniu z białym lukrem. efektowne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglądają pysznie i na pewno tak też smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  12. zapach pewnie po sobie na długo zostawiają :)
    muffinki są moim jednym z ulubionych, szybkich wypieków i wiadomo - mżzna do nich dodawać praktycznie wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. faktycznie wyglądają bardzo apetycznie :) sięgam po jedną!

    OdpowiedzUsuń
  14. Alez one muszą pachnieć. Ślicznie wyrosły im główki:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj gfajne te muffiny :) I też mam żurawinę pod ręką :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Prezentacja muffin na piątkę :D Widok tych muffin wprowadza w atmosferę świąteczną, czerwona żurawina na białym śniegu.

    OdpowiedzUsuń
  17. wyglądają przepięknie i aż boję się, jak muszą pysznie smakować :)
    tak świątecznie ta czerwień na bieli

    OdpowiedzUsuń